X
 
 

Строят нова сграда на Община Пловдив, превръщат старата в музей?

1116 0
Строят нова сграда на Община Пловдив, превръщат старата в музей?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Експерти търсят място за нова сграда за община Пловдив. Това обяви пред граждани кметът на Пловдив Здравко Димитров. Изявлението му дойде след въпрос на пловдивчанин, който попита относно сградата на второто колело на Панаира, в която трябваше да се премести администрацията на район „Северен“. В момента то се помещава в стари бараки.

"В община Пловдив положението не е по-добро. Има секретарки, които са в един коридор и обслужват трима заместник-кметове. Разпръснати сме в 9 различни сгради. Постоянно се мъкнат папки от партийния дом към централната сграда. Нека и гражданите предложат къде да бъде ситуирана Община Пловдив", коментира Здравко Димитров. Задачата е поставена на заместник-кметовете арх. Невена Балчева и инж. Пламен Райчев и на главния архитект Димитър Ахрянов.

Идеята администрацията да бъде преместена от историческата сграда на пъпа на Пловдив не е нова. През годините няколко кметове изразиха мнение, че тя трябва да остане като музей. Нееднократно са лансирани идеи градската управа да се премести в бившия Партиен дом или в сградата на БНБ. Според Здравко Димитров, обаче, тези два варианта не са удобни.

Към момента изглежда не е отхвърлена напълно идеята да се построи нова модерна сграда на мястото на бившата Гарнизонна фурна. Там на площ от 7 декара са разположени общо 6 сгради, които са в плачевно състояние. Теренът бе прехвърлен на община Пловдив от военното министерство в края на 2015 година. Още тогава кметът на района Димитър Колев обяви, че на това място ще бъде направен парк. Изработен бе идеен проект, беше избран и изпълнител за премахване на сградите. Заради протести на културни дейци, обаче, събарянето бе спряно буквално в последния момент. Оттогава Гарнизонна фурна се руши, а бъдещето й остава неясно.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално