X
 
 

Съдът в Пловдив оневини инвеститорите, съборили склада "Ориент Табако" през 2016 г.

2152 0
photo of Съдът в Пловдив оневини инвеститорите, съборили склада "Ориент Табако" през 2016 г.
Снимка: Божилова
Днес (17 октомври) съдия Розалия Шейтанова от Окръжен съд Пловдив произнесе присъдата по дело, което предизвика голям обществен отзвук не само в града. На 6 март 2016 години инвеститори започнаха да събарят една от знаковите сгради в Тютюневия град - склада "Ориент Табако" на ул. "Одрин" 8. Багерите бяха спрени от граждани, които се стекоха веднага, след като се чу какво се случва в един от почивните дни след празниците, а после останките се охраняваха символично.

Сградата попада в т. нар. групов паметник на културата и беше неясно как така главният архитект на града е издал разрешение тя да се бута. Обвинени за събарянето бяха Георги Бранеков и Александър Николич, инвеститори.

РДНСК: Разрешителното за строеж върху съборения през пролетта тютюнев склад в Пловдив е нищожно

Фирма „Одрин 8“, с адрес ул. „Одрин“ 8, е получила незаконно разрешение за строеж на мястото на тютюневия склад...

В хода на делото в Окръжен съд, което се гледа в няколко заседания от лятото насам, започнаха да се появяват документи, които обърнаха нещата. Виновни за събарянето на красивата сграда има, но се оказа, че това не са обвиняемите, нито главният архитект Румен Русев, който беше уволнен и скоро след това си отиде от този свят, а Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който е допуснал грешка преди много години, обърквайки номера на защитената сграда. Така складът остава извън очертанията на груповия паметник на културата и на практика са го съборили съвсем законно.

Грешката, допусната при номерацията, е забелязана през 2014 година, но две години не са били достатъчни тя да се поправи, така че в желанието си да замажат нещата, когато стана скандалът, НИНКН издава документ с невярно съдържание. И за него имаше обвинение, но то отпадна поради давност. "Свършена е мърлява работа", коментира адвокатката на оневинените днес Бранеков и Николич. Прокурорът днес също не отрече възможността за ново обвинение за съсипването на сградата. Две години и половина след като багерите разрушиха сградата, тя продължава да се съсипва. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...