20 години от свалянето на правителството на Жан Виденов

9431
20 години от свалянето на правителството на Жан Виденов
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 20 години от драматичните събития пред българския парламент, които доведоха до свалянето от власт на правителството на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по конституция. Опозицията в лицето на СДС обяви начало на национална политическа стачка и призова към гражданско неподчинение. Беше организирано протестно шествие пред Народното събрание, което завърши с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците имаше и леко ранени.

Жан Виденов се завръща?

Жан Виденов се завръща в червените редици с предложение за ключово място в предстоящите евроизбори.Бившият премиер Жан Виденов е получи...

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпи в длъжност на 22 януари същата година, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията той е задължен да направи. На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП имаше Николай Добрев. Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика