Антоний Гълъбов: Сценариите за дестабилизация и предсрочни избори ми се струват пресилени

7205
Антоний Гълъбов: Сценариите за дестабилизация и предсрочни избори ми се струват пресилени
Снимка: БГНЕС

Третото гласуване на промените в Конституцията, изборът на нов правосъден министър и приключването на парламентарната сесия ще дадат първата оценка за ефекта от решението на ДСБ. Това каза политологът доц. Антоний Гълъбов пред "Фокус" относно решението на ДСБ да мине в опозиция.

Вчера, 12 декември, в Поморие беше заседанието на ръководството на ДСБ, на което националното ръководство на партията взе решението за излизане в опозиция. Заради личното си решение да запази поста си на министър на здравеопазването Петър Москов подаде оставка като зам.-председател на ДСБ.

А. Гълъбов: Следващият парламент трудно ще състави правителство

Трагичния инцидент в Горни Лом ще повлияе негативно на избирателната активност. Това прогнозира в ефира на радио "Фокус" политологът пр...

По думите на Гълъбов в медиите могат да бъдат видени както доста неща, които не отговарят на истината, така и много ясно изразена доминация на интерпретация пред фактите. ПоСпоред политолога строго погледнато онова, което се случва е, че ДСБ оттегли подкрепа за правителството като една от политическите партии в коалицията Реформаторски блок.

"ДСБ не участва пряко и самостоятелно в това управление. Тя участва през коалицията РБ. Така че всички сценарии свързани с дестабилизация, предсрочни избори и незабавна конфронтация ми се струват малко пресилени. Политическото решение на ръководството на ДСБ предстои да бъде на свой ред обсъдено и евентуално подкрепено или пренебрегнато по някакъв начин в рамките на диалога в самия РБ. Ситуацията, пред която сме изправени, е специфична. Има партия в коалиция, която оттегля подкрепата си за участието на тази коалиция в по-широка коалиция, която управлява страната. Това е точната диагноза на случващото се”, каза доц. Гълъбов.

Според него много съществен въпрос е в каква степен всичко това ще се превърне в решение на РБ и ако то бъде по посока на становището на ДСБ, това най-вероятно означава необходимостта от гласуване на ново доверие към правителството на Бойко Борисов.

"Ако обаче решението на РБ е различно от решението от ръководството на ДСБ, това ще означава по същество запазване на управленската формула като част от народните представители на РБ ще се самоопределят като независими и ще напуснат парламентарната група на РБ. Това е логиката на политическата картина", смята Гълъбов.

Румен Петков: Политически необмислено е да се опитваш да тресеш държавата

В момента да се опитваш да тресеш държавата е повече от политически необмислено. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред ...

"Оттук нататък интерпретациите са много и в различни посоки. Онова, което ми се струва много важно в момента е непосредственият политически дневен ред. Смятам, че в момента вниманието и на коментатори, и на политици трябва да бъде насочен към този дневен ред. Имам предвид третото гласуване на промените в Конституцията и избора на нов министър на правосъдието и приключването на парламентарната сесия през следващата седмица. Тези три неща, от непосредствения политически дневен ред на страната ще дадат първата оценка за реалния ефект на решенията на ръководството на ДСБ от изминалите часове", каза политологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика