"Атака" поиска оставката на Ангелкова при провал на туристическия сезон

7788
"Атака" поиска оставката на Ангелкова при провал на туристическия сезон
Снимка: БГНЕС

Десислав Чуколов и Меглена Ангелова от "Атака" настойчиво намекнаха за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на днешния парламентарен контрол. Причината според тях е, че предстоящият туристически сезон ще се провали заради обтегнатите отношения на официално ниво между някои лидери на България и Русия.

Чуколов поиска от Ангелкова да предупреди президента Росен Плевнелив, чийто кадър е, да престане да говори срещу Русия и така да отблъсква руските туристи, съсипвайки туристическия сезон.

Ангелкова: Много разчитаме на уикенд туризма

Разчитаме изключително много на уикенд туризма, както и на кампанията за популяризиране на малко известните културни и природни забел...

Ангелова пък поиска от министъра да настоява за компенсации на загубите от руските туристи от ЕС. И предупреди, че хотелиерите по морето готвят протести заради 60-процентния спад на броя на руските туристи.

Ангелкова отказа да отговори дали щи подаде оставка при провал на сезона и каза, че са взети всички мерки за компенсиране на този спад.

През лятото България очаква ръст на туристи от Полша, Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Австрия и Франция. За Франция се очаква ръст на туристите от 5 %, особено след българската изложба на Тракийското съкровище в Лувъра, допълни министърът, цитиран от БГНЕС.

На днешния парламентарен контрол Ангелкова трябваше да отговаря на народните представители относно това какви мерки е предприело Министерство на туризма за евентуален спад на руски туристи през летния сезон.

Интересът на руските туристи към България се повишава

Летният туристически сезон в Българи ще е труден, но няма да се очаква този драматичен спад, който се коментира в началото на годината,...

Ангелкова съобщи, че в началото на февруари е било договорено облекчение за визите за руските гражданите в МВнР. "Декларирана е готовност от МВнР , че визите ще се издават в срок до 3 дни. Интересът към българските визи от страна на руските туристи е много засилен. 19 изнесени визови центрове в момента фигурират в Русия, а служителите в българските консулства там са командировани допълнително", съобщи министърът.

Тя изнесе данни от вчера, че България е в топ 10 на руснаците за лятна почивка. "Очаква ни сезон, пълен предизвикателства, но всички драматични картини, чертаещи спад на туристите в летния сезон не се очертават. Министерство на туризма е взело всички мерки", увери тя.

"Имаме информация от руските туроператори, че не се очаква към днешна дата драстично намаление на летни почивки на техни туристи в България. България прави всичко възможно, за да намали ефекта от отлив на руски туристи, като разгръща кампания, включваща участие на международни участие в щандове, срещи и семинари, страната ни се рекламира и по известни чуждестранни телевизии", каза Ангелкова.

"Не съобщавайте подвеждайте информация за допълнителни туристите от Франция. Ако има ръст от 5 %, то това е свързано с чартъри, каквито няма", заяви Красимир Янков от БСП.

България е 49-а по туристическа конкурентоспособност

България е поставена на 49-то място по туристическа конкурентоспособност, сочи последния Доклад на Световния икономически форум за 2015...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика