АЗП: Депутатите забравиха колекторските фирми в Закона за извънредното положение

7684
АЗП: Депутатите забравиха колекторските фирми в Закона за извънредното положение
Снимка: iStock/Guliver

"От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните представители, които забравиха да вкарат в новия Закон за мерките при извънредно положение фирмите за събиране на вземания, т. нар. колекторски фирми."Това се казва в позиция на Пейо Майорски, председател Асоциация за защита на потребителите, разпратена до медиите.

Над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки, показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. Агенциите събират вземания или лоши кредити за сметка на кредитора или за своя сметка. Това става чрез договор за цесия, когато фирмата изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи фирмата да събере вземането вместо нея.

Румен Радев: Води се операция срещу коронавируса, лекари нямат маски (ВИДЕО)

В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавируса. Има създадена организация и изпълнителната власт дейс...

"Дори в ситуацията, в която се намираме, тези компании продължават да работят и да тормозят гражданите. Те осъществяват психически и телефонен тормоз, след което заплашват със саморазправа.", допълва той.

В момента народните представители обсъждат Закона за извъредното положение в страната, в който трябва да бъдат заложени основните положения за това какви вземания се отлагат или спират по време на "извъредното положение" в страната.

Асоциация на колекторските агенции в България вече обяви, че нейните членове продължават да работят при засилени мерки за безопасност като проявяват разбиране. Още за позицията на колекторските фирми

Всяка компания предприемала действия за гъвкаво работно време на ротационен принцип. Дори Камарата на частните съдебни изпълнители призова членовете си да прекратят временно всички принудителни събирания на задължения, публични продани на имущество, да се преустанови извършването на описи, както и налагането на запори на трудови възнаграждения и банкови сметки. Банките вече започнаха да въвеждат гъвкави схеми на плащане на кредити предвид извънредната ситуация, в която се намира България и света. Водят се дебати за отлагане на плащането на електричество и вода, допълват мотивите си от Асоциацията.

Правната комисия прие Закона за мерките за извънредно положение на първо четене

С 15 гласа „за“, 7 „въздържал се“ и без против правната парламентарна комисия гласува на първо четене Закона з...

"Ние от Асоциацията за защита на потребителите призоваваме депутатите да вкарат ограничения в дейността на колекторските фирми по време на второто четене на новия Закон за мерките при извънредно положение. В момента законът предвижда да се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива. Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. Ние подкрепяме тези мерки, но настояваме да бъдат предприети такива и срещу колекторските фирми, чиято дейност да бъде ограничена по време на извънредно положение, като бъдат отложени вземания без натрупване на лихви и отпадането на юридическите такси. Причината е в реалната опасност граждани да останат без работа или значително да спаднат техните месечни доходи по време на извънредно положение, респективно да не могат да си покриват вноските към колекторските агенции."

Още по темата:

Срокът на сметките за февруари към "Топлофикация" е до 15 април

ВиК дружествата с мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса

Правна неграмотност по време на извънредно положение

Извънредното положение за коронавируса е правно неиздържано и това е предпоставка за сериозни проблеми. Това е заключението, което се н...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com