Борисов: Предлагам служебните министри да си останат в кошарката, а Радев да си президентства (ВИДЕО)

3686
Борисов: Предлагам служебните министри да си останат в кошарката, а Радев да си президентства (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Аз им предлагам тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председател, комисии, каквото искат и президентът Радев само ги оставя, той отива да си президентства",Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти след като 49-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента.  

Той заяви, че това за ГЕРБ е голям компромис, като според него има шанс. 

"В изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Президентът Радев в тази тежка политическа конфронтация между партиите може да се яви като обединител, което предполагам всички искат да видят. Може да ви дам практически пример. Той иска тези министри, които седяха в кошарката - да им гласуваме пари и да продължат месеци наред да харчат", коментира лидерът на ГЕРБ. Той предложи те да бъдат избрани, а Радев да си президентства. ОЩЕ: Радев размаха пръст на депутатите: Ако не внесете бюджет, служебният кабинет ще го направи (ВИДЕО) 

Борисов смята обаче, че никой не иска да работи при парламент. "Ние не нарушаваме Конституция - те вече не са му подчинени, а ние всички партии гласуваме тези министри и ги занасяме в президентството", коментира той. 

Той коментира, че всички партии искат бюджет само при редовно правителство, защото по думите му не се страхуват от Борисов, а от Международният валутен фонд, който е казал, че БВП е между 0 и 1%, което означава обедняване. 

Изборът на председател на Народното събрание

Лидерът на ГЕРБ коментира и невъзможността за избор на председател на Народното събрание.

"Има парламентарна практика - първият получава парламентарния председател. Всеки, който иска нещо различно, може би е нова мода - нещо нетрадиционно. Затова днес имаме деня да го обсъждаме", коментира Борисов. Той допусна вариантът Вежди Рашидов да е председател на парламента, както стана в миналото Народно събрание.  Според него има ротационни принципи в Европейския парламент, както и в някои комисии. ОЩЕ: Първият ден на парламента приключи без избран председател (ВИДЕО)

Преговорите за кабинет

Борисов коментира преговорите за правителство с другите партии: 

"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Дали с първия, втория и изобщо ще има ли правителство ,защото аз на ваше място щях да обърна внимание на речите. Да, разбира се, земеделието е важно. Всички казват, че трябва да има правителство.

На въпрос дали нежеланието на ПП - ДБ да подкрепят Росен Желязков го кара да е песимист за кабинет с тях, той отговори. "Напротив, тези дни проявяваме търпение, внимание и диалогичност. Ние от "Възраждане" страх нямаме нашата партия, защото имаме ясно формулирани различия и в същото време ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно - земеделие, вериги, План за възстановяване, патриотизъм, мощна армия", добави той. По думите му другите имат проблем с тях.  ОЩЕ: Лорер: Надявам се да се постигне компромис за ротационен председател на НС (ВИДЕО)

Впечатленията на Борисов от първия ден

Лидерът на ГЕРБ сподели и някои свои впечатления от първия пленарен ден. "Направи ли ви впечатление, че никой не стана в залата като влезе върховният главнокомандващ и държавен глава. Само аз станах", заяви Борисов. 

Той заяви, че е бил изненадан и че "Възраждане" не са станали на европейския химн. Друго, което е учудило Борисов е, че парламентът в първия си работен ден, е бил доста обран и умерен. "Видяхме в изказванията на всички много смисъл, много грижа за България, желание за правителство и невъзможност такова да се състави", каза още Борисов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика