Борисов за срещата на бизнеса при Радев: Да не сме президентска република вече?

15405
Борисов за срещата на бизнеса при Радев: Да не сме президентска република вече?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев дават брифинг пред медиите заради "спекулацията с тока и природния газ".

"Реализацията на интерконектора Гърция-България е забавена. Колко срещи направиха от служебните кабинети на Румен Радев по темета за доставката на азерски газ? Ние сме се стремили доставките за газ на България да бъдат на най-добри цени. През 2020 година предоговорихме и договора с "Газпром", каза Теменужка Петрова.

Газът вероятно ще поскъпне с повече, отколкото засега иска "Булгаргаз"

"Булгаргаз" ще внесе на 1 януари, 2022 година актуализирано ценово заявление за цената на газа. Държавната компания очаква, че газът ще...

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние, за да се знае ясно. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н.", допълни Петкова. "Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", каза още Петкова.

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца. Два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта? Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", заяви още бившият енергиен министър.

"Трябваше да се махнат посредниците, които отклоняваха милиони по тръбата. Трайчо Трайков беше с мен на преговори. Заедно с ЕК предоговорихме договора с над 50% и върнаха 260 млн. навзети пари, които върнахме на бизнеса. След като България единствена защити Украйна и спря изпълнението на Южен поток, за да не се заобикаля Украйна, казвам го за колегите в дясно, които са вляво, тогава натовска Турция и натовска Гърция приеха руската газ, а България беше изхвърлена. Още помня как Путин и Лавров казаха, че заради солидарността си към Украйна България губи всичко", каза Борисов.

"На 20 дни ходихме по отсечките в калта да контролираме строежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, трябва да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро", допълни експремиерът.

"Построихме газопровод, с който България печели милиони от нашите действия. При това положение никой не може да остави България на студено. Сега Балкански поток има 1 милион куб. метра газ - което ще стигне за месеци. Българите само ще печелят милиони всяка година", каза още лидерът на ГЕРБ.

Радев обеща на работодателите да говори с Кирил Петков за цената на тока

Президентът Румен Радев и ръководството на национално представителните работодателски организации в страната направиха спешна среща. По...

"Санкцията е 90 хил. евро на ден. Срокът бе 31 декември. На 1 януари плащаме 90 хил. евро неустойка. На 2 януари пак. Това е договор. Лъжецът да си носи отговорност. Ние сме защитили държавния интерес на 100%. На 31 декември трябваше да потече азерската газ", допълни Борисов.

Делян Добрев показа графика, според която от май и юни, когато бе сформирано служебното правителство, цените започват тенденциозно да се покачват, за да достигнат 450 лв.

"Това е 4 пъти повече спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година около 700 лв.", каза още Добрев.

"Работодателите защо ходят при президента? Или сме станали президентска република, или работодателите не могат да говорят с кабинета и парламента и ходят при държавния глава. Имаме действащи кабинет и парламент. Защо при Радев? Вече 10 месеца ние не управляваме, за да си търсят оправдание с нас. Този мораториум не трябва да в този вид, защото той изкривява пазара", добави Борисов.

"Колеги премиери на други страни вече усвояват пари от Плана за възстановяване. Ние какво правим? Защо забавихме Плана?", попита Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика