България не е наясно със сметката за председателството

1319
България не е наясно със сметката за председателството
Снимка: Facebook/Лиляна Павлова

България не знае колко от планираните 150 млн. лв. за председателството на Съвета на ЕС са похарчени и колко остават. Единственото сигурно число досега, посочено от министъра на културата Боил Банов, е, че ремонтът на НДК е струвал 45 млн. лв. С тази сума са ремонтирани 90 000 кв. м от 123 000 кв. м в двореца на културата, който ще е главен център за събития у нас във връзка с председателството, започнало на 1 януари.

Нито Министерството за европредседателството, нито Министерството на външните работи, нито дори Министерството на финансите се справи до коледните празници с въпроса на "Сега" каква част от сумата е похарчена досега. Всички отговориха, че нямат обобщени данни и трябва всяко от многобройните ведомства да си направи сметката съгласно отпуснатия му за целта бюджет. "Усвояването на предоставените допълнителни разходи за съответната година е отговорност на всеки отделен разпоредител с бюджет и изпълнението се отразява в съответния годишния отчет на ведомството", бе отговорът на финансовото министерство, от което се очаква да има цялостна представа за изпълнението на бюджета.

България поема председателството на Съвета на ЕС

България поема от днес ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Очакват се над 2000 събития в Брюксел, Люксембург и...

Парите са гласувани с няколко постановления на Министерския съвет от средата на 2016 г. до средата на 2017 г. На 18 май 2016 г. бяха отпуснати 49,858 млн. лв. В тях не бяха записани пари за ремонта на НДК, но бяха предвидени 24,259 млн. лв. в бюджета на Народното събрание за ремонт на зала "Света София" в бившия Партиен дом, за която отдавна се знаеше, че няма да е готова за европредседателството. На Министерския съвет бяха дадени 9 млн. лв. за ремонт на Дом №2 в резиденция "Бояна".

Половин година по-късно стана ясно, че основните събития ще бъдат не в София, а в Брюксел, и на 19 януари 2017 г. отиващото си второ правителство на Бойко Борисов разпредели на министерствата допълнително 9,398 млн. лв., за да командироват свои служители в белгийската столица за периода на председателството. Служебното правителство на Огнян Герджиков също се замисли дали гласуваните вече пари ще стигнат и завиши на 5 април сумата на 69,361 млн. лв., като само за 2017 г. разходите бяха увеличени с 37,24 млн. лв., пише Сега.

Щом Борисов се върна на власт, третото му правителство веднага започна да преизчислява неотложните разходи за подготовката на председателството и отново установи, че парите няма да стигнат. Най-напред се фокусира върху критичния сектор - подготовката на НДК за главен домакин в София на очакваните 20 000 чуждестранни гости. Стана ясно, че отпуснатите специално за тази цел 17 млн. лв. извън гласуваните други разходи няма да бъдат достатъчни, защото не бяха предвидени 12 млн. лв. за системи за сигурност, 4,5 млн. лв. за техника, резервни пари за възникващите нови ремонтни нужди и пр. Затова на 9 юни 2017 г. МС реши да отпусне на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС допълнителни 28 млн. лв. за сметка на централния бюджет с цел да се увеличи капиталът на НДК. Така се стигна до сумата 45 млн. лв.

Финансовата инжекция събуди заспали страсти и се извъртя вихър от обвинения срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош за прахосническо отношение към отпуснатите му пари. Това не промени сметката, но НДК и парите за него бяха пренасочени на 3 август 2017 г. от ведомството на Лиляна Павлова към Министерството на културата, което довърши ремонта. На другия ден, 4 август, бяха извършени "вътрешнокомпенсирани промени в рамките на одобрените разходи" на бюджетите за различните министерства.

Банов: Няма бутафория с НДК и председателството

В нищо не сме бутафорни, в НДК в момента няма никаква бутафория. Това коментира министърът на културата Боил Банов, който показа изцяло...

Запитана дали България ще се вмести в прогнозните 150 млн. лв., министърката на европредседателството Лиляна Павлова отговори уверено: "Абсолютно!" Според нея всяка държава председател в ЕС е харчела средно 70 млн. евро (140 млн. лв.), но за разлика от България другите не са включвали в тази сума ремонтните работи. Прави впечатление, че сметката на другите държави е публично известна, но българската не е.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика