Цачева за Изборния кодекс: Всички стъпки напред в цивилизацията са срещали съпротива

967
Цачева за Изборния кодекс: Всички стъпки напред в цивилизацията са срещали съпротива
Снимка: БГНЕС

Всяко ново нещо дава възможност за съмнения. В развитието на цивилизацията всички стъпи напред са срещали съпротива. Така председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) коментира в ефира на БНТ промените в Изборния кодекс, окончателно гласувани от депутатите днес.

"Новите правила, които имаме вече, много скоро ще започнат да се прилагат в действие", обобщи Цачева гласуваните поправки. "По този законопроект работихме съвместно с Министерския съвет, тъй като по Конституция право на законодателна инициатива основно има правителството и народните представители", допълни тя.

Борисов: С избори и референдум в едно ще спестим пари за Северозападна България

С възможността да се гласува заедно на национални избори и референдум, се спестяват много средства, тези пари ще бъдат разпределени към...

Според Цачева е полезно да се чуе как ще се произнесе Конституционният съд по въпроса има ли нарушение и въвеждането на задължителното гласуване не противоречи ли на основния закон. По думите й е крайно време политиците да спрат да се упражняват по темата за нарушаване на Конституцията. Тя подчерта, че в България органът който казва дали един закон не противоречи на основния закон, е Конституционният съд.

За въпрос за решението референдумите да се провеждат заедно с изборите Цачева подчерта, че "позицията на ГЕРБ и на председателя на ГЕРБ през цялото време е била категорична - да се пестят средства, за да се провеждат едновременно с изборите". "Нали ние въведохме миналата година преди местните избори, когато взехме решение за едновременно гласуване на референдум и на местните избори тази едновременност за да се пестят средства", заяви Цачева.

В коментар за електронното гласуване Цецка Цачева, цитирана от "Дневник" каза, че е естествено да има несигурност за това какви ще бъдат гаранциите за защита на тайната на вота, за купуване на гласове и натиск над гласоподаватели.

"Всички тези притеснения са факт. Затова си позволих да се обърна към колеги от левицата с реплика, че - да, във всяко ново нещо има неизвестност, има притеснения, но това не означава, че ние трябва да спираме един процес", аргументира Цачева коментираната нейна реплика от парламентарната трибуна вчера: "Ако не са били хората от пещерите, които да си покажат ръцете извън пещерата, където вали, гърми и падат дървета, къде сега щеше да бъде човечеството".

Референдумът на Слави все пак ще се проведе с президентския вот

Референдумът на шоумена Слави Трифонов все пак ще може да се проведе с президентските избори наесен. Това стана след решение на Народно...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика