Цеков: Опитват се да опетнят името ми с инсинуации, съшити с бели конци

2285
Цеков: Опитват се да опетнят името ми с инсинуации, съшити с бели конци
Снимка: БГНЕС

"Пълни инсинуации, съшити с бели конци, се опитват да опетнят името и работата ми". Това посочва министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков във "Фейсбук" във връзка с тиражирани в публичното пространство обвинения, че "Продължаваме промяната" се опитват да откраднат изборите чрез него. В публикациите се преплитат събирането на тол таксите и машинното гласуване. 

Според министъра целта е да бъде лично дискредитиран, но проблемът е, че подобни мръсотии подкопават допълнително недоверието в институциите, в изборния процес и като цяло в демокрацията.

Отговорът на Цеков за изборите

Минисърът обяснява за отношенията на АПИ и дружество за електронно събиране на пътни такси, чийто изпълнителен директор е съпруга на шефа на софтуерната фирма "Сиела Норма", занимаваща се с машинното гласуване у нас. 

"Относно "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД – дружеството е регистрирано като национален доставчик на услуги на 11 май .2022 г. със заповед на тогавашния председател на УС на АПИ – по време на управлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Това е видно от регистъра на националните доставчици на услуги (НДУ), който е публичен. Единият от изпълнителните директори на "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД – Ангелина Тодорова е съпруга на Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма", осигуряваща софтуера на машините за гласуване. Категорично заявявам, че не познавам тези хора", уточнява Цеков.  ОЩЕ: ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Министърът се защитава от нападките с осветленото от настоящия екип на МРРБпреди последните местни избори. Припомняме, че МРРБ сигнализира, че в базата данни на ГРАО фигурират 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в избирателните списъци, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица. "Такова осветляване се случва за пръв път в България и демонстрира категоричната ни готовност да направим всичко, което законът ни позволява, за да гарантираме честен изборен процес", добавя Цеков.  ОЩЕ: МРРБ сезира премиера за изборен туризъм към малки населени места преди местния вот

Братът на сестра му

Той се възмущава, че в "тази измислица" е намесено името на брата на съпругата му, който работил в Министерство на електронното управление. Цеков обобщава, че е единственото вярно е, че е в "топла връзка" със съпругата си и че тя има брат. 

"Фактите са, че е назначен през 2021 г. в ДАЕУ от тогавашния председател на агенцията Красимир Симонски, тъй като тогава не е имало МЕУ. И второ, но не на второ място – не заема и никога не е заемал ръководна длъжност в МЕУ. Експерт е по мрежова и информационна сигурност и никога не е имал задължения, свързани с изборния процес", обръща внимание Цеков. 

Идва ли края на монопола при електронното събиране на пътни такси

Министърът коментира и темата с монопола при електронното събиране на пътните такси. "За 9 месеца осигурихме реална среда за разбиване на монопола в продажбите на е-винетки и тол такси", изтъква министърът.

Той уточнява, че са сключени договори с нови три фирми, като с това се разбива сегашният монопол и се създава конкуренция, при която повече дружества могат да оперират този сегмент от услуги. ОЩЕ: АПИ: Още три фирми ще събират тол таксите, но ще им отнеме време да се интегрират

Цялата позиция на министъра може да видите ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика