Даренията за партиите ще трябва да се удостоверяват с документ

13031
Даренията за партиите ще трябва да се удостоверяват с документ
Снимка: БГНЕС

Даренията за избори излизат на светло по американски модел. Всяка лепта за партия, коалиция или инициативен комитет над 1 минимална заплата вече ще се прави с документ за произход на парите. Това предвижда новият Изборен кодекс.

До дни той ще бъде представен от зам.-председателката на парламента Мая Манолова пред Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа), съобщава в. "Стандарт". Двойно сито за даренията въвежда законът. Ако те надхвърлят 1000 лв., освен декларацията за произход Сметната палата ще прави проверка и дали сумата съответства на доходите на дарителя.

Медийни пакети по 40 000 лв. за партиите и коалициите, които не получават субсидия от бюджета, предвижда още кодексът, пише БГНЕС.

За пръв път в телевизионния ефир няма да има предизборни хроники. Те са "остарял и неефективен способ за агитация, пише Мая Манолова в доклада си за международните юристи от Венецианската комисия.

Според документа вместо хроники по БНТ и БНР ще се провеждат диспути. Ако кандидатите за президент и вицепрезидент, депутати, евродепутати, кметове, общински съветници или членовете на щабовете им дарят лични пари за кампанията, също ще попълват документи за произход на средствата и ще бъдат проверявани от Сметната палата.

Даренията за коалиции ще се правят на сметката на една от партиите за по-голяма прозрачност.

Бюлетините вече ще се произвеждат само в печатницата на БНБ. Контролът ще се осъществява от Министерството на финансите и от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Любопитно е, че при изборите за членове на Европейския парламент и за общински съветници и кметове право да бъдат избирани ще имат и граждани, които имат гражданство в държава, извън Европейския съюз. Освен с Х, на вота ще можем да гласуваме и с т.нар. чавка - V. Очаква се да бъде намален съставът на ЦИК и е предложено тя да се състои от 15 членове. Председателят, заместниците и секретарят на ЦИК ще се избират от Народното събрание след публично обсъждане. Тове ще се случи месец след гласуването на Изборния кодекс. Към комисията ще бъде създаден и Обществен съвет като консултативен и подпомагащ орган. В него ще бъдат включени представители на гражданските организации и движения.

Манолова ще предложи социолози да наблюдават броенето на бюлетините

Председателят на временната комисия за промените в изборния кодекс Мая Манолова ще предложи с новите изборни правила да бъде дадена въз...

Новият закон ще бъде обсъден с делегацията на Венецианската комисия, която идва у нас по покана на Мая Манолова. Тя ще бъде водена от секретаря на комисията Томас Маркерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика