Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Демократична България": СДВР опита да спре протеста срещу "Белене" заради АБВ

21 май 2018, 15:20 часа • 2907 прочитания

СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, датата и часа на протества против рестарта на АЕЦ "Белене", защото по същото време имало организиран протест на АБВ в защита на ядрения проект. Това съобщават в своя официален Facebook профил демократите.

Припомняме, че протестът е насрочен пред Министерски съвет - на 22 май, от 18:30 часа. Протест по същото време ще има и във Варна - на пл. "Независимост".

Съгласно съобщението, днес (21 май) представител на новата политическа формация е бил извикан на разговор в СДВР по въпроса. От "Демократична България" обаче са категорични, че няма законово основание за никаква промяна, тъй като политическата формация е заявила намерението си в Столична община и съгласно указаните по закон срокове.

"Заявяваме, че СДВР няма никакво законно основание да иска промянта на мястото, часа и деня на събитието. Забрана за провеждането на протеста, може да бъде наложена само от кмета на Столична община, в 24 часов срок от уведомлението за провеждането му. Такава забрана няма", пишат от "Демократична България".

Според демократите всичко това е „милиционерски похват“ и се прави от Бойко Борисов, който се криел зад гърба на Румен Петков (бел. ред. - на 19 май Петков беше избран за председател на АБВ). "Никъде в публичното пространство /в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи/ няма информация за подобно събитие на ПП АБВ.Заявяваме че, няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин", заявяват от "Демократична България".

Припомняме, че правителството официално предложи на Народното събрание да размрази проекта "Белене". Засега енергийният министър Теменужка Петкова счита, че най-добрият вариант за реализация е проектът да бъде поет от частен инвеститор, но не изцяло - държавата следва да има блокираща квота от 34%, като НЕК ще влезе в проекта с апортна вноска. Проблемът в случая е, че за материалните активи на НЕК в "Белене" - оборудването и площадката, са дадени 3 млрд. лева, а целият проект може да струва 10,5 млрд. евро - това е горната граница, препоръчана от БАН. Това означава, че държавата е далеч от дял от 34% - затова се прави преоценка на държавните нематериални активи в проекта, т.е. на различните разрешителни и тепърва ще стане ясно каква оценка ще им бъде дадена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес