Депутатите отложиха закона за корупционния имунитет на общинските съветници

7992
Депутатите отложиха закона за корупционния имунитет на общинските съветници
Снимка: БГНЕС

Скандалният законопроект на ГЕРБ и ДПС (автори са председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и колегата му от Движението Хамид Хамид), касаещ общинските съветници, с който за пореден път тази година се преправяше Антикорупционния закон, ще почака за гледане в комисия - след Нова година, съобщи репортер на Actualno.com.

Съгласно поправката, общинските съветници няма да са обект на Антикорупционния закон и няма да декларират имуществото си. Освен това, де факто се отлага за неопределено време текстът, съгласно който съветниците не могат да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие, да бъдат едноличен търговец, съдружник, акционер и др. на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия, да работят като прокурист, синдик, ликвидатор. И причината да се замрази забраната беше, че всъщност масово общинските съветници си участвали в управата на дружества с общинско участие. Замразяването на тази поправка беше подготвено и изпълнено още в началото на годината.

Сега оправданието защо общинските съветници няма да са обект на закона е доста иновативно – били прекалено много (около 5400 души), съставът им е "динамичен" и ако трябва и те да декларират имущество, системата щяла да блокира, защото ще са необходими "много повече човешки и материални ресурси" и всъщност тези ресурси щели да струват по-скъпо в сравнение "с постигане на някакъв конкретен положителен резултат".

На изричен въпрос на Actualno.com към председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев дали на комисията са ѝ много 5400 души, Георгиев отговори, че каквото ще решат депутатите, КПКОНПИ ще го изпълнят. "Комисията има готовност, ако й се възложи да проверява повече лица, ако трябва. Това разбира се е обвързано с по-голям бюджет, ще се назначат хора - няма проблем. Ние прилагаме законите. Каквото ни се възложи това ще вършим", заяви Георгиев.

Данаил Кирилов, също запитан от Actualno.com относно мотивите и колко ще струва да се контролират 5400 души - дали е изчислено, както и дали е изчислено приблизително колко ще е приходът за хазната от нарушения, отговори с тезата, че сега ще има обсъждане и спорните моменти ще се изясняват.

НАСТОРЕНИЯ СРЕД ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ЗА АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН - НАС НЕ НИ ПИТАТ!

Реалността: Много са ни корумпираните, че да ги ловим

Общинските съветници да не ги лови сравнително новичкия (от тази година) Антикорупционен закон – това готвят ГЕРБ и ДПС от новата...

Още интересни моменти в законопроекта

Сложена е буквално граница кога нещата стават подозрителни относно това дали има корупция – при несъответствие в декларация от поне 5000 лева КПКОНПИ се задейства и дава 14 дни срок да има изясняване и отстраняване. Ако вече несъответствието е поне 10 000 лева, КПКОНПИ сезира НАП за проверка. Ако е 20 000 лева – заема се лично КПКОНПИ, което е част от и сега действащите текстове.

Направена е и поправка, че по отношение на декларацията за имущество трябва да се декларира всяка промяна на стойност на и над 5000 лева. Досега граница нямаше. Декларират се и доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, когато са над 5000 лева, след като досега трябваше да са над 1000 лева. Същото се отнася и до разходи за обучения – вече ще се декларира пак над 5000 лева, защото били взети предвид "настоящите такси за обучение" (няма изрично уточнение на база кои учебни заведения е направена преценката), а не над 1000, както досега, плюс "други плащания с единична цел", а също и при промяна на и над 5000 лева при вложения – в инвестиционни и пенсионни фондове, ако общата им стойност е над 10 000 лева.

При всички тези нови по-високи прагове обаче, КПКОНПИ получава и нови правомощия – може да призовават граждани за обяснение, може при отказ без уважителни причини призованият да бъде доведен принудително и да бъде глобен - от 100 до 2000 лева, а при повторно неявяване без уважителни причини – от 500 до 5000 лева. Същият обаче и при същите обстоятелства е размерът на глобата, ако някоя институция е получила сигнал за корупция, но не го е предоставила на КПКОНПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика