X
 
 

Депутатите приеха окончателно промените в спорния закон за горивата

3137 3
Депутатите приеха окончателно промените в спорния закон за горивата
Снимка: БГНЕС
Народното събрание прие на второ четене промени в спорния закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншове. Законът влиза в сила от 25 януари 2020 г.

Промените бяха внесени в края на миналата година от министъра на икономиката Емил Караниколов. В опит да тушира напрежението сред малките търговци на горива, земеделските производители, строителните и минните компании, Караниколов предлага съществено облекчаване на одобрените режими за търговия, съхраняване и превозване на горива.

Именно заради завишените изисквания за капитал и банкови гаранции, малките търговци на горива обявиха закона за лобистки в услуга на големите играчи. Този път недоволни от промените на Караниколов са едрите петролни компании.

Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.

Спорният закон за горивата мина на първо четене след пълна промяна

Парламентът прие на първо четене промени в спорния закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншо...

С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделците, които не извършват търговия с горива и нефтени продукти, отпадат от закона.

С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Депутатите отхвърлиха внесено предложение от БСП, с което се предлага малките търговци да разполагат с 10 000 бутилки в наличност.

Депутатът от БСП Румен Гечев изказа своето недоволство от приетите промени, като посочи и парадокса, че ставаме единствената страна в света, която е публикувала закон, без да е издадена наредбата, а сега се правят промени в закона, пак дори преди да е приета наредбата.

Гечев обясни че с приетите поправки остават неблагоприятните условия за бизнеса в страната, създава се монопол на големите производители, а дори и една част от бизнеса, който е похарчил пари, за да отговори на изискванията в закона, се оказва, че се е охарчил напразно. Като пример депутатът от БСП посочи изискванията за пълначните станции за газ пропан-бутан. Според Гечев предложенията се отхвърлят само защото са внесени от страна на социалистите.

Валери Симеонов: Промените в Закона за горивата са от полза за частния бизнес

Промените в Закона за горивата гарантират присъствието на дребен и среден бизнес в бранша. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов п...

Мнозинството отхвърли и друго предложение на БСП - да се затегнат техническите изисквания за безопасност към пунктовете за пълнене на газови бутилки. Според левицата в този си вид законът позволявал пълненето да става навсякъде съвсем безконтролно.

От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са обезпокоени, че новорегистрираните бензиностанции и фирми за търговия на едро са изключени от изискването за банкови гаранции. Това създава условия чрез дружества фантоми да продължи да се краде ДДС и акциз от горива, заявиха от БПГА на заседание на парламентарната комисия за борба със сивата икономика във вторник. Затова от асоциацията ще настояват за промяна в текстовете преди второто им четене.

От Асоциацията на производителите и разпространителите на бутилиран пропан-бутан пък са недоволни, тъй като голяма част от техните членове са инвестирали сериозни суми, включително като са теглили кредити, в оборудване, което сега става излишно.

"Това е неприемливо. Как при това положение може да се конкурираме с останалите, които са си спестили тези разходи?", недоволства Георги Палпурин, представител на асоциацията пред парламентарна комисия. По сметки на бизнеса закупуването на 10 000 газови бутилки струва 250 000 евро, а преоформянето на складовете - 2 млн. лв.

Формално законът за горивата е в сила от януари 2019 г., но заради липсваща наредба за прилагането му той не действа. Наредбата бе бавена умишлено, за да може междувременно да се изчистят спорните текстове. Тя бе приета в края на юли 2019 г. "под условие" - трябваше да влезе в сила от 26 октомври, но после срокът бе отложен.

Малките търговци доволни от промените в Закона за горивата, БПГА предпазливи

Малките търговци на горива са доволни от промените в Закона за горивата, от БПГА отказват да коментират, докато официално не бъдат запо...

Сегашните законови промени ще наложат пренаписване на наредбата.

Законът претърпя пълна промяна

Реално под натиск на различните лобита законът за горивата претърпя пълна промяна. Изискването към търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. собствен капитал отпада. Вместо това размерът на минималния капитал ще зависи от размера на бизнеса. За годишни нетни приходи до 5 млн. лв. търговците на едро трябва да имат дълготрайни активи, внесен уставен капитал или обезпечение в размер на 200 хил. лв.

За приходи до 20 млн. лв. капиталът или обезпечението трябва да е 500 хил. лв., а за приходи над 20 млн. лв. - 1 млн. лв. За бензиностанциите вече няма стриктно изискване да бъдат единствено трайно прикрепени към недвижим имот и се връща отново опцията и да бъдат "преместваеми", т.е. зареждане от цистерни.

Занижени са техническите изисквания и към фирмите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с втечнен газ, които предвещаваха масови фалити. Изискването тези фирми да притежават поне 10 000 бутилки е заменено с 1000 бутилки. Отпадат и изискванията за минимална кубатура на складовете, в които ги съхраняват.

Actualno.com

Етикети:

 • Академиците ! 1 Академиците ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област . Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима . Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна . Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат .
 • Мафиот управлява държавата 1.1 Мафиот управлява държавата преди 4 седмици Профил на трол?
  Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство… Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15 % живеят извън територията ѝ, а повечето останали в Родината са съсипани от тревоги и лишени от и виж още ›› деали и надежди, е загиваща нация .
  : 0 !
 • България загива ! 1.2 България загива ! преди 4 седмици Профил на трол?
  Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление . Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива !
  : 0 !