Спорният закон за горивата мина на първо четене след пълна промяна

7872
Спорният закон за горивата мина на първо четене след пълна промяна
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в спорния закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншове.

„За“ промените гласуваха 131 народни представители, „против“ – 3 „ „въздържали се“ – 13, с което промените бяха приети.

Валери Симеонов: Промените в Закона за горивата са от полза за частния бизнес

Промените в Закона за горивата гарантират присъствието на дребен и среден бизнес в бранша. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов п...

Промените бяха внесени в края на миналата година от министъра на икономиката Емил Караниколов. В опит да тушира напрежението сред малките търговци на горива, земеделските производители, строителните и минните компании, Караниколов предлага съществено облекчаване на одобрените режими за търговия, съхраняване и превозване на горива.

Именно заради завишените изисквания за капитал и банкови гаранции, малките търговци на горива обявиха закона за лобистки в услуга на големите играчи.

Този път недоволни от промените на Караниколов са едрите петролни компании. От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са обезпокоени, че новорегистрираните бензиностанции и фирми за търговия на едро са изключени от изискването за банкови гаранции.

Това създава условия чрез дружества фантоми да продължи да се краде ДДС и акциз от горива, заявиха от БПГА на заседание на парламентарната комисия за борба със сивата икономика във вторник. Затова от асоциацията ще настояват за промяна в текстовете преди второто им четене.

Формално законът за горивата е в сила от януари 2019 г., но заради липсваща наредба за прилагането му той не действа. Наредбата бе бавена умишлено, за да може междувременно да се изчистят спорните текстове. Тя бе приета в края на юли 2019 г. "под условие" - трябваше да влезе в сила от 26 октомври, но после срокът бе отложен за 26 януари 2020 г. Сегашните законови промени ще наложат пренаписване на наредбата, а това ще отсрочи влизането в сила на закона с поне още три месеца.

Малките търговци доволни от промените в Закона за горивата, БПГА предпазливи

Малките търговци на горива са доволни от промените в Закона за горивата, от БПГА отказват да коментират, докато официално не бъдат запо...

Законът претърпя пълна промяна

Реално под натиск на различните лобита законът за горивата претърпя пълна промяна.

Изискването към търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. собствен капитал отпада. Вместо това размерът на минималния капитал ще зависи от размера на бизнеса. За годишни нетни приходи до 5 млн. лв. търговците на едро трябва да имат дълготрайни активи, внесен уставен капитал или обезпечение в размер на 200 хил. лв. За приходи до 20 млн. лв. капиталът или обезпечението трябва да е 500 хил. лв., а за приходи над 20 млн. лв. - 1 млн. лв.

За бензиностанциите вече няма стриктно изискване да бъдат единствено трайно прикрепени към недвижим имот и се връща отново опцията и да бъдат "преместваеми", т.е. зареждане от цистерни.

Занижени са техническите изисквания и към фирмите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с втечнен газ, които предвещаваха масови фалити. Изискването тези фирми да притежават поне 10 000 бутилки е заменено с 1000 бутилки. Отпадат и изискванията за минимална кубатура на складовете, в които ги съхраняват.

Горивата ще поскъпнат, но само на нелегалните бензиностанции

Няма да има резки промени в цените на бензина и дизела поне до Нова година. "Намираме се в плавен ценови сезон и не очаквам сериозни по...

Най-засегнатите браншове

Промените засягат и редица браншове, които се оказаха силно засегнати от закона за горивата - минни компании, земеделци, строителни компании, превозвачи. На всички тях няма да се налага да се регистрират по този закон заради количествата гориво, което съхраняват и превозват.

Строителните фирми, които са в професионалния регистър на Камарата на строителите, ще може да зареждат с горива както собствената, така и наетата тежка пътна техника и превозните средства на подизпълнителите си.

Земеделските стопани пък ще зареждат комбайните с гориво на полето от цистерни с вместимост до 50 куб. м, осигурени от лицензирани данъчни складове.

Минните компании също ще зареждат тежката минна техника на място в рудника, без да се изисква да изградят бензиностанции, които да отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията.

БПГА: Ако се приемат промените в закона за горивата, ще има бум на сивия сектор

Мобилните станции за продажба на горива са изключително вредни, защото насърчават контрабандата. Продажбата на горива без касова бележк...

Обсъждания

Отношение по готвените промени взе лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той посочи, че промените в закона гарантират присъствието на дребен и среден бизнес в бранша.

"Вземам отношение по този закон, защото бяха маркирани някои неточности и бих казал умишлено манипулиране. Против какво са колегите?

Против монопола на големите фирми, насърчаването им с първоначалния вариант на закона или са против присъствието на дребен, среден бизнес в този бранш, което е гарантирано от сега внесените промени в Закона.

Някакво шизофренно поведение, от което не става ясно кое подкрепяте. Или важното е от тази трибуна да се отправят упреци и да се търси мотивация за неподкрепяне“, допълни още Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика