Държавата съди БСП за 280 хиляди лева неплатен наем

5475
Държавата съди БСП за 280 хиляди лева неплатен наем
Снимка: БГНЕС

Докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19 до 26 май), настоящият заместник областен управител Живка Такева е извадила изпълнителен лист срещу БСП за наем от 2019 г. досега на централата на "Позитано" 20, който партията по закон не дължи. Сумата, за която претендира областната управа, е 280 хил. лв. с лихвите.

От областната управа са изпратили преписка до Софийския районен съд, по която е образувано заповедно производство. Съдът не е длъжен да информира длъжника и така в БСП не са били уведомени, че е имало дело и е бил издаден изпълнителен лист, обясни пред "Труд" юрисконсултът на социалистите Аглика Виденова.

Изпълнителният лист е отишъл в областната управа и там трябва да решат дали да го дадат за изпълнение на публичен изпълнител или на ЧСИ. От БСП все още не са обжалвали, защото към момента изпълнителният лист не е дошъл при тях.

С изпълнителния лист областната управа може да претендира за изваждане на БСП от централата, в която се помещава от десетилетия, както и за запориране на банкови сметки, което да блокира финансирането на предизборната кампания на партията. Президентството обаче официално заяви, че БСП няма да бъде гонена от централата си на "Позитано" 20 - подробности ТУК!

През 2019 г. във връзка с промени в регламентите за финансиране на партиите, парламентът гласува те да бъдат освободени от наем на държавните и общински помещения, които ползват. Тогава от БСП са поискали да сключат нов, безвъзмезден договор, но никой не ги е потърсил. А сега им отказвали с аргумента, че има издаден изпълнителен лист.

Неофициално: Гонят БСП от сградата на "Позитано" 20

Източници на Actualno.com потвърдиха, неофициално, че партията на БСП ще бъде принудително извадена от сградата на улица "Позитано" 20....

Чл. 31. от Закона за политическите партии

(1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.

(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика