Горанов обясни: В новия закон е включен статутът "временен синдик"

10943
Горанов обясни: В новия закон е включен статутът "временен синдик"
Снимка: БГНЕС

Подготвихме Закон за Корпоративна търговска банка (КТБ), който бе подписан от всички политически партии в 43-ото Народно събрание. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща с народни представители във финансовото министерство, предаде БГНЕС.

Горанов подчерта, че законът цели да опази обществения интерес и да предпазим КТБ от разграбване. В него е уреден и статутът на временен синдик, който ще бъде с разширени правомощия.

Според финансовия министър специалният закон е необходим заради празнотата, която се появява след отнемането на лиценза на КТБ, защото от този момент нататък институцията няма да е със статут на банка.

Депутатът от БСП лява България Мая Манолова заяви, че законът цели контролът от отнемането на лиценза на КТБ до момента на обявяването й в несъстоятелност. След гласуването на закона ще бъдат прекратени пълномощията на квесторите, а временният синдик ще подлежи на парламентарен контрол. Той ще бъде избран от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ), каза тя.

Манолова обяви, че синдикът ще изпраща ежеседмичен отчет до министъра на финансите и ако бъде установено, че той не изпълнява задълженията си, ще се иска неговата смяна от фонда.

Петър Славов от Реформаторския блок добави, че специалният закон ще позволи наемането на специалист по банкови фалити, чиято задача ще бъде да разбере къде са отишли парите от КТБ. Освен това регистърът за синдиците ще стане публичен и по този начин ще бъде ясно измежду кои лица ще бъде избран той.

Предстои законът да бъде внесен на 16 март в деловодството на парламента и след това ще бъде разпространен текста на документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com