Христо Иванов: Надявам се съвсем скоро страната да има правителство

4322
Христо Иванов: Надявам се съвсем скоро страната да има правителство
Снимка: БГНЕС

Ако искаме да решим фундаменталния въпрос тази страна да има редовно правителство, тази конфигурация е неизбежна. Но трябва да сме готови, че тя ще бъде трудна за действие. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването “Лице в лице” по bTV.

"Изглежда, че сме близо до финала, но тъй като се води сложен процес на двустранна база от мандатоносителите, не мога да кажа точно колко близо сме. Надявам се съвсем скоро страната да има правителство", допълни Иванов. 

“Демократична България” е за бързо влизане в Шенген и Еврозоната

“Искаме смяна на философията на властта, а не да заместваме едни центрове на власт с други”, заяви в началото на консултаци...

Той уточни, че въпреки сложността си, конфигурацията има възможност да създаде управление за България, което да се базира на мнозинство, без да разчита на гласовете на ГЕРБ и ДПС. Той е категоричен, че “Демократична България” ще даде подкрепата си за един от основните приоритети на формацията - рестарт на съдебната власт.

“Шансът да направим рестарт на правосъдието е изключително важна причина “Демократична България да даде своите гласове на мнозинството. Ако управлението не разчита на гласовете на ГЕРБ и на ДПС, това ще ги постави в политическа изолация, защото те са носителите на най-високата концентрация на корупцията. Корупция има навсякъде в българското общество и политика, но те са носители на модела”, каза Иванов.

“Политическата криза в България не е криза на три избора или на конфликта между Радев и Борисов. Тя е криза на въпрос как и при какви условия се упражнява властта в България”, допълни още той.

Съпредседателят на обединението определи искането на “Продължаваме промяната” КПКОНПИ да продължи да съществува, докато прокуратурата не се стабилизира като лош подход. Той изтъкна, че КПКОНПИ е едно добро място, откъдето да започне рестартът.

Иванов: Нямаме различия с "Продължаваме промяната", забавянето идва от наша страна

Получихме вчера сутринта текста на приложенията към споразуменията. Става забавяне по наша вина, но причините са технологични. Нашите е...

“Този подход може да бъде необходим в едно кризисно състояние просто защото имаме един човек, на който цялото общество му казва ”Ходи си, Гешев”. И той продължава да стои и да нахалства. Това ще продължава поне докато не сменим състава на Висшия съдебен съвет, така че да има нови хора, които да му потърсят отговорност”, каза Иванов.

Христо Иванов допълни, че нагласата на “Демократична България” да участва в управлението е с експертни фигури. А той самият, като партиен лидер в оставка, да остане да работи в парламента. “И аз, и ген. Атанасов решихме да стоим малко по-назад, да не товарим конструкцията с твърде голяма политизация. Мисля, че това е добра формула. Ние не можем да се откажем да носим отговорност, защото сме в парламента и там я носим. Това да разбереш, че в някакъв момент може би е добре да направиш крачка встрани, не казвам назад, също е част от носенето на отговорност”, каза още Иванов. Той потвърди, че лансираното име от ДБ за министър е на Надежда Йорданова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика