Христо Иванов против пълното премахване на депутатския имунитет

3651
Христо Иванов против пълното премахване на депутатския имунитет
Снимка: БГНЕС

Аз лично, и това вече е лично мнение, не бих подкрепил и някак си ми се струва, че пълно премахване на депутатския имунитет за една млада демокрация не бива с лека ръка да се прави.

Такъв коментар направи днес правосъдният министър Христо Иванов, който дойде на извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

"Виждаме достатъчно фокусирана и бърза реакция на институциите - и от страна на прокуратурата, и от страна на парламента. Сигурен съм, че ако в предишните подобни случаи през годините назад имаше такава реакция – нямаше да стои въпросът за сваляне на имунитет", каза Иванов по повод скандалите с депутатите от „Атака”.

Правосъдният министър посочи, че вероятно, след като опитни парламентаристи повдигат темата, има какво да се прецизира и от процедурна гледна точка, и от гледна точка на обхвата на текстовете, които в момента стоят в конституцията. Нека да видим какви конкретни предложения ще има, каза още Иванов и припомни, че и председателят на НС Цецка Цачева изрично каза, че консултациите тепърва предстоят.

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев депутатският имунитет в крайна сметка е нещо, което гарантира независимостта на народните представители, че те са свободни да изразяват това, което мислят. „Аз не мисля, че е прецеден и в Европа – депутатският имунитет е факт, така че не мисля, че и тук трябва да отпадне”, каза той.

Колев припомни, че имунитетът може да бъде поискан и свален от съответния орган. „Никой в тази държава няма пълен имунитет за извършване на престъпления, това е несериозно да се твърди. Много добре знаем, че когато бъде поискан имунитета с едни сериозни мотиви, той бива свалян. Но прагът – защитата, която има, би трябвало да остане, поне според мен. Би следвало такава защита да имат и магистратите в тази държава”, заяви той.

Студентските съвети за Сидеров: Такива депутати нямат респект към университета

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети в Република България излезе с обща позиция за случилото се Национ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика