И през април помощи за скъпия ток за бизнеса

4536
И през април помощи за скъпия ток за бизнеса
Снимка: БГНЕС

Бизнесът ще получи компенсации за скъпия ток и през април. Размерът им и методиката, по която ще се отпускат, ще бъдат уточнени до края на седмицата. Това съобщиха министърът на икономищата Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов след срещата с работодателите при премиера Кирил Петков. Те разговаряха повече от два часа за цените на енергоносителите заради ситуацията в Украйна.

България е в средата на почти перфектна буря. Всички сме в една лодка, но ще излезем на базата на диалога и знанията, които имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец. В началото на следващата седмица ще има предложение и за нова мярка, каза министър-председателят Кирил Петков след срещата.

Почти всички са наясно, че голяма част от факторите за високите цени на електроенергията са външни, допълни той.

"Светът навлиза в рисковата зона на стакфлацията и сега правителството трябва да внимава по всякакъв начин да не забави растежа на икономиката. Даваме си и април да продължим помощите, но трябва да решим дългосрочно предвидимостта за бизнеса - с дългосрочни договори, с нов начин на търговия на електричество, за съжаление големите проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, трябва да ги решим за 90 дни" ,каза още Петков. 

"В европейските страни има дългосрочни договори. Цената ден напред не определя истинските разходи на бизнесите. Определят се дългосрочните посоки на цената и реално бизнесите не са удряни от всяка флактуация на цената. Това трябва да направим - българският бизнес да купува договори за срок до 1 години, за да може тези пикове, които купуват, да не им се отразява така, както сега. До края на април се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката. Работи се и върху възможността бизнесът да сключва дългосрочни договори за закупуване на електроенергия, така че пикове в цените да не се отразяват толкова рязко върху икономиката у нас", разясни Петков.

Мярката ще бъде удължена и през април месец, а след това ще се търсят устойчиви решения впоследствие, потвърди и вицепремиерът Корнелия Нинова.

Министър-председателят призова българите да не се поддават на паниката, във връзка с паниката през уикенда за олио, тъй като увеличението на цените трябва да е на базата на инфлацията, а не на спекуланти, които се възползват от ситуацията.

"Не се поддавайте на паника, няма да свършват тези продукти. Цените се качват, но на база инфлация, а не в пъти. Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и осигурява систематично решение на проблемите." - каза Петков.

Управляващите пак спряха ГЕРБ за компенсации заради скъпия ток

Народното събрание отхвърли проекта на решение на ГЕРБ за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиент...

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митев изрази задоволство от срещата и благодари на участниците в нея за разбирането на проблемите на бизнеса.

"Надяваме се да успеем да изготвим работещ механизъм за компенсация и намиране на устойчиво решение за вбъдеще." - заяви той.

Премиерът Кирил Петков коментира и телефония разговор, който е имал с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Украинският президент е помолил България за всякаква помощ, каквато е в състояние да осигури и за положителен подход за разговорите за интеграцията на Украйна в ЕС.

Благодарил е за хуманитарната помощ, която България вече изпрати, а също и за подкрепата, която страната ни оказва на бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика