Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ива Митева: Трябва да се атакува актът, който наказва парламента за решетките

23 май 2022, 19:07 часа • 1362 прочитания

Трябва да се атакува актът, който наказва парламента за решетките. Това не е текущ ремонт, махат се лесно и не нарушават конструкцията. Това каза Ива Митева от ИТН пред bTV. Тя смята, че решетките са били политически скандал и реномето на НС трябва да се изчисти.

Митева обясни и че ако институтът за паметници на културата влезе в сградата, може да открие много по-сериозни нарушения. "Пораждат се много въпроси: какво правим с мониторите, картините, дезинфектантите, които може да са нарушили някои тапети вътре", коментира Митева. Според нея трябва на комисия да се извикат съответните представители на този институт и да се поговори по тези теми.

"В предварителни разговори с института те са казали, че това не е текущ ремонт, защото е ясно по закон е определено какво е текущ ремонт и това не попада в дефиницията за текущ ремонт, а следователно не би трябвало да не може да се поставят решетките и да е необходимо такова съгласие. В същото време време виждате се появява инспекторатът", коментира Митева.

По думите й не бива управленците да се крият зад администрацията. "Виждам, че има промяна в начина на говорене на председателя на парламента последните дни и то е в съвсем друга посока от тази, в която тръгна в първия момент. Аз видях наистина, че има докладна, че го има неговото име. Явно на него обаче трябва да му се обяснява повече, може би заради липсата на опит. Наистина моментът е по-скоро политически. А администрацията е експертна и тя не се занимава с политика. Тя може, когато се каже евентуално да се мисли и да се сложат такива решетки, да види дали това е възможно и как да се направи. Но решенията и точно този политически момент трябва да го прецени естествено ръководството и в случая председателят на парламента. Той затова си има екип, с който работи", коментира Митева.

Тя коментира и че не знае дали Тошко Йорданов в петък е казал, че ИТН излиза от коалицията. Митева обаче подчерта, че си имат червена линия и тя е РСМ. "Нека да видим какво ще се случи с въпроса за Северна Македония. Виждате, че процесите в България са много динамични ежедневно, така че ние ги следим също много внимателно и взимаме своите решения. Ако за Северна Македония имаме единна позиция такава, каквато беше на януарският консултативен съвет при президента, няма основание да напускате коалиция. Освен ако не се появи нещо, което е много съществено и много силно променя нещата", добави Митева.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес