Излъга ли държавата за новия шеф на Агенцията по обществените поръчки?

26440
Излъга ли държавата за новия шеф на Агенцията по обществените поръчки?
Снимка: Министерство на финансите

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев назначи в началото на седмицата Георги Николов за изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки (АОП). Досегашният директор – Миглена Павлова, освобождава поста по лични причини.

Георги Николов е представен от финансовото ведомство като човек с дългогодишен професионален опит на ръководни длъжности в бизнес организации.

"Повече от 15 години в голяма международна компания с верига магазини у нас е отговарял за изготвяне на документи и участие в тръжни процедури, при което е придобил значителен опит в областта на обществените поръчки" – гласи част от съобщението в сайта на финансовото министерство (МФ).

В него се допълва, че Николов е завършил магистърска степен по специалност „Международни икономически отношения“ в Университета "Леополд Франценс", гр. Инсбрук, Австрия, владее английски, немски и руски език.

По почти същия начин новоназначеният е представен в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Оказва се обаче, че въпросът дали той притежава "значителен опит в областта на обществените поръчки" може да е с много неприятен отговор. Причината - съобщение от досегашния му работодател "Лидл България" ЕООД.

Съобщението е защото някои медии написаха, че Николов бил мениджър в Лидл и под негово давление там се продавал пробиотикът, произвеждан от фирмата на сегашния премиер Кирил Петков - затова бил назначен за шеф на АОП.

Аctualno.com обаче се фокусира върху нещо съвсем друго. А именно върху следното изречение в официалното прессъобщение на "Лидл България", с което се отговаря на твърденията за Николов и пробиотика на фирмата на Кирил Петков: "Също така държим да подчертаем, че "Лидл България" никога не е участвала в процедури по обществени поръчки и не планира да участва в такива".

(Прессъобщението от "Лидл България" ЕООД)

Тоест, фирмата, за която Николов е работил – "Лидл България", не се е занимавала с обществени поръчки. Тогава откъде идва в официалното държавно представяне на Николов следното: "значителен опит в областта на обществените поръчки", след като преди да отиде на работа в Лидл, по собствените му думи в автобиографията му, е имал два стажа за по няколко месеца в "Алианц България" и "Уникредит Булбанк", както и 9 месеца е работил в "Пентаимпекс" - фирма за внос, продажба и износ на химически и сродни продукти?!

(Статусът на Георги Николов в LinkedIn, с който съобщава за промяната в неговия живот с "едно ново и доста по-различно предизвикателство")

Проверка, която направихме в Actualno.com, показа, че наистина дружеството, чийто едноличен собственик е "ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ГМБХ, ГЕРМАНИЯ, Р.С.ЩУТГАРД", никога не е участвало в обществени поръчки.

 

 

Тогава резонен е въпросът за компетентността на новоназначения Георги Николов на тази висока и отговорна позиция. Още повече, предвид заявките на новото правителство за изключително завишен контрол над обществените поръчки и харченето на публични средства.

Интересно е как този човек ще контролира процеси, които изглежда от автобиографията му са му съвършено непознати? На всеки, занимавал се с обществени поръчки, му е пределно ясно, че знания за тях се придобиват не със седмици и месеци, а с години.

Ето и цялата му образователна и трудова биография - така, както той си я е описал по години в своя профил: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика