Янев пред посланици от ЕС: Механизъм трябва да следи изпълнението на договорите от РСМ

3302
Янев пред посланици от ЕС: Механизъм трябва да следи изпълнението на договорите от РСМ
Снимка: БГНЕС

Трябва да се създаде конкретен механизъм, който да следи изпълнението на договорите между България и РС Македония. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на среща с посланиците на Белгия и Нидерландия Фредерик Мьорис Беа тен Тъшър.

Акцент в разговорите бе поставен върху европейската перспектива на Република Северна Македония, както и върху предизвикателствата в това отношение. Министър-председателят Стефан Янев открои необходимостта от създаването на конкретен механизъм за измерване и следене на напредъка в преговорите между България и Република Северна Македония в изпълнение на договорените ангажименти между двете държави.

Двамата посланици поздравиха българския министър-председател Стефан Янев с назначаването на служебното правителство и пожелаха успех в реализирането на неговите приоритети.

По време на разговора премиерът Янев подчерта, че държавите от Бенелюкс са важни наши партньори и съюзници в Европейския съюз и НАТО. Българският министър-председател изрази желание за продължаване на активния политически диалог и за задълбочаване на сътрудничеството в редица сфери от взаимен интерес.

Заев: Не преговаряме с България за македонския език

Правим всичко необходимо и имаме добра основа чрез португалското предложение да намерим решение с България. Ако успеем, веднага на 23 ю...

От страна на посланиците бе отправено послание, че България е важен член на Европейския съюз и че силна България означава силен ЕС. Акцент бе поставен върху предизвикателствата пред утвърждаването на върховенството на закона у нас.

Българският министър-председател обърна внимание, че ключов приоритет на служебното правителство е именно да отстоява върховенството на закона, като управлява открито, прозрачно и в съответствие с правилата. Българският премиер подчерта, че върховенството на закона и бизнес климатът са пряко свързани и в това отношение е много важно да се създаде подходяща среда за ефективно икономическо развитие.

В хода на срещата министър-председателят Стефан Янев бе категоричен, че националните усилия трябва да бъдат насочени приоритетно към борбата с корупцията. Основна задача на служебния кабинет е даде пример, че процесите в България може да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата на хората за по-добър живот. Премиерът Янев изрази своето убеждение, че политиката трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за по-задълбочено сътрудничество в областите на икономиката и търговията, както и перспективите за привличане на повече чуждестранни инвестиции в България. Предмет на разговора бе и Планът за възстановяване и устойчивост, като в този контекст бяха обсъдени и различни форми за обмен на прагматични идеи, информация и добри практики. Министър-председателят Стефан Янев заяви, че правителството активно работи по актуализация на Плана, като очерта основните параметри на стратегията за неговото актуализиране и подобряване в контекста на националния ни интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика