Йотова на Панаира на книгата: Не е вярно, че децата не искат да четат

1005
Йотова на Панаира на книгата: Не е вярно, че децата не искат да четат
Снимка: БГНЕС

Не е вярно, че нашите деца не искат да четат. Важно е как продиктуваш интереса към това четене и тук много зависи от преподавателите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на официалното откриване на 50-ия Международен панаир на книгата в София. Тя разказа и за един от най-хубавите й периоди на работа, когато се чувства амбицирана и със заряд. "Когато с вас и вашия екип отиваме в училищата и четем на децата. Да видим онзи живец, онази светлина в очите и на най-малките", допълни Йотова, цитирана от 24 часа

"50 години е много респектираща цифра. Какво стои зад нея? Зад нея стои много отговорност и много работа. Стои още нещо много важно - волята на един предимно дамски екип да създаде Панаира, но и да го отстоява. Стои и нещо много важно - предаността на читателите. Без тях панаир не може да има. А какво свързва панаир, организатори и читатели? Това е обща убеденост, че най-доброто, най-ефикасното оръжие срещу войнстващата просредственост, неграмотността, безскрупулната наглост, тази с нищо непродиктувана агресия  в нашето общество, най-лесно се бори с книгата, от която идва и познанието", каза още Илияна Йотова. 

Още: Как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото

Откриването се проведе по традиция в НДК. Най-мащабният книжен форум у нас е организиран от Асоциация "Българска книга" и  ще продължи до 10 декември. Над 170 издателства представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия. Мотото на юбилейния панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".

"Има тежка симбиоза между неграмотност и наглост. Които се противопоставят на знанието. Но човекът, който чете книги, е добър човек, отговорен човек, с широк светоглед, а това е най-мощното оръжие, което може да се противопостави на един свят, който става все по-труден. За разбиране, не само за децата, а и за нас възрастните. Един свят, в който трябва да се борим с огромно цунами с фалшиви новини. Трябва да се учим и ние възрастните да открояваме фалшивото от истинското", разказа Йотова. 

Още: Повече от половината българи не са прочели нито една книга през миналата година

"Има парадокс, защото годината, когато българската литература получи международно признание, съвпада с най-ниските резултатите на учениците", каза министър-председателят Николай Денков. По думите му единственият начин, който работи, е личният пример. "Родителите да четат на децата, учителят, който показва своето вълнение, когато чете. Няма да говоря за политиците и техният пример, защото понякога е стряскащ, ужасяващ", каза още премиерът.

Още: 10 книги, които трябва всеки да прочете през живота си

На откриването присъства и министърът на културата Кръстю Кръстев, който призова младите хора  да четат. "Да оставим за миг телефоните, таблетите и да усетим аромата на книгата, да чуем музиката на разлистващите се страници и да усетим страшния трепет на докосването на хартията. Длъжни сме да предадем на младите поколения това завещание книгата. Книгата трябва да остане жива, вечно жива", каза Кръстев. 

Още: Кои са най-обичаните любовни романи на всички времена?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика