Клането в Буча - кои от българските политически лидери говорят и кои засега мълчат

12896
Клането в Буча - кои от българските политически лидери говорят и кои засега мълчат
Снимка: Getty Images

"Чакам реакцията на президента Радев и на Корнелия Нинова на видяното и чутото за Буча. И покаяние пред Украйна и пред избирателите си. Най-точното го е казал Архиепископа на Америка - Мерзост пред Бога". Така започва публикация във Фейсбук на бившия ни посланик в Русия Илиян Василев относно клането в Буча, което беше сравнено със случилото се в Сребреница – геноцид.

Изказването на Василев обаче повдига интересния въпрос колко от нашите по-видни политици взеха публично отношение за случилото се в Буча. Проверка на Actualno.com във Facebook показа следното:

Към 13:15 часа на 04.04.2022 година премиерът Кирил Петков не е коментирал темата. Той обаче го стори в друга социална мрежа – Twitter, при това още на 3 април. "Русия трябва да спре тази война и извършителите на тези военни престъпления трябва да понесат отговорност", написа българският министър-председател.

Факт е обаче, че Фейсбук е най-популярната социална мрежа в България и то според различни изследвания, при това с дял от над 98%!

Към 13:15 часа на 04.04.2022 година във верифицирания Фейсбук профил на Корнелия Нинова също няма нито дума за Буча – явно и според очакванията на Илиян Василев. Така е и в профила на Слави Трифонов, който (засега) за последно коментира темата с новия гуверньор на БНБ – там партията му има кандидат в лицето на Любомир Каримански.

Към 13:15 часа на 04.04.2022 година в два свои верифицирани профила във Фейсбук лидерът на "Да, България" Христо Иванов е следващият, който не коментира Буча. Председателят на ДСБ Атанас Атанасов също не е коментирал в най-известния си профил – за последно тема му е работата на службите. Но считаният за дясна ръка на Иванов – Ивайло Мирчев, публикува текст, в който акцентът е следният: "Изводът: По всякакъв начин трябва да помагаме на Украйна, вместо да заравяме глави в пясъка и да казваме, че нас това не ни вълнува".

Президентът Румен Радев също до 13:15 часа на 04.04.2022 година не е коментирал в профила си във Фейсбук.

За сметка на това, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев е категоричен: "Няма думи, с които да се опише този терор. Не знам дали осъдителните думи и жестове ще имат някакъв ефект. Но не можем да стоим безучастни пред това варварство. Това е краят на света ни такъв, какъвто го познаваме".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също е красноречив, но изборът му е снимка. Заради нея има и въпроси защо тогава по време на неговото управление светкавично стана възможно "Турски поток" да мине през България и така Владимир Путин да си осигури газово-икономическа възможност за война.

Формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с всички свои съпартийци тръби какви евроатлантически принципи защитава, също не се е изказал по темата "Буча" във Фейсбук към 13:15 часа на 04.04.2022 година - поне не в този профил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика