Кметът на Габрово уволнява дисциплинарно директора на скандалния център за деца с увреждания

9587
Кметът на Габрово уволнява дисциплинарно директора на скандалния център за деца с увреждания
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Кметът на Габрово Таня Христова е издала заповед за дисциплинарно уволнение на директора на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Хризантема" Маринела Лазарова. Това заяви Христова в ефира на bTV, а минути след това самата Лазарова потвърди пред Actualno.com, че пътува за общината, за да си получи заповедта:

"Зная какво ще прочета", бяха думите ѝ пред репортер на екипа ни, който пръв разкри какво се случва в "Хризантема".

Борисов освобождава шефа на Агенцията за закрила на детето след скандалните случаи в Габрово

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенци...

На 23 януари Христова потвърди, че е получила видеата, на които са записани кадри с насилие над деца от центъра от Маринела Лазарова, като това станало на 15 януари. По думите на кметицата на Габрово това е абсолютно недопустимо и оттук нататък следва компетентните органи да преценят защо тези записи са били задържани толкова дълго.

"Ще бъда безкомпромисна към всеки, който си е позволил грубо отношение към деца, както и задържане на информация", каза тогава тя.

Сега кметицата отрече да е знаела по-рано за случаите на насилие върху децата. "Записите видях на 15 януари и сигнализирах ДАЗД и прокуратурата. Дотогава - през ноември и декември, единственият сигнал, който имам от "Хризантема", е за междуличностен конфликт”, заяви тя.

Пред Нова телевизия Христова беше категорична, че за пръв път като кмет е научила за упражняваното насилие върху децата на 15 януари тази година. Припомняме, че клиповете са снимани в период от две години, а директорът на центъра Маринела Лазарова заяви, че е подавала устни сигнали до директора дирекция "Социални дейности и образование" към Община Габрово Даниела Василева.

По думите ѝ всички, укривали информация за тормоза в дома, ще понесат наказание. Христова допълни, че ако няма персонал, който да се грижи за децата ще се търси подкрепа от съседни общини.

Потвърдено отново: За насилието срещу деца с увреждания в Габрово се е знаело от година насам

Направих клиповете в рамките на една година. Първият клип го направих през декември 2016 година и веднага е показан на ръководителя на ...

Същевременно зам.-омбудсманът и бивш правосъден министър Диана Ковачева беше категорична, че реформата по отношение на домовете за деца на практика не е променила нищо. Ако не беше се стигнало до междуличностния конфликт на персонала, нямаше да разберем за тези случаи, добави Ковачева. И уточни, че вербалната агресия не се възприема от персонала като насилие. Това са стари записи и не мога да разбера как се упражнява ефективен контрол, когато отиваш на място и не можеш да разбереш какво се случва, учуди се Ковачева, коментирайки думите на Таня Христова, която призна, че през декември, 2017 година, е била в центъра, а проверка е имало още през ноември, когато има сигнал за междуличностен конфликт.

Ковачева потвърди и, че Маринела Лазарова е казала, че е съобщавала в общината за извършваното насилие. Говорим за посегателство върху психически болни деца и това не е административно наказание, щом и прокуратурата се намеси, подчерта бившият правосъден министър, която обяви, че ще е жалко, ако този случай спре само дотук - с наказания, а не се обърне при какви условия протича грижата за деца с увреждания!

В Закона за равнопоставеността между мъжете и жените, който беше приет през 2016 година, е въведен стереотипа за социалните роли, завърши Ковачева с коментар за Истанбулската конвенция.

Предисторията

За проблема първи съобщи Actualno.com, когато на редакционната ни бяха получени няколко видеоклипа, които представят различни във времето случаи на вербална агресия от страна на детегледачки и служители в специализираната институция. На някои от материалите дори се вижда, че грижещите се за децата посягат физически на малчуганите, които са с различна степен на психически увреждания. В центъра тлее напрежение между ръководство и служители и се разменят непрекъснати обвинения, че децата се използват като параван за изясняване на междуличностни търкания.

Кметицата на Габрово видя вина във всички при случаи на насилие над деца с увреждания

Позволете ми като майка и жена да изразя огромното си възмущение от отношението на едно човешко същество към друго. Абсолютно недопусти...

Заради така създалата се ситуация от Община Габрово са сезирали Агенцията за закрила на детето и прокуратурата на база на постъпили видеоматериали и обяснения за случващото се в центъра. Междувременно и представител на омбудсмана Мая Манолова - Ева Жечева, се е срещнала с работещите в специализираното заведение, за да изясни случая.

Лазарова, ръководител на центровете "Хризантема" и "Мирни дни" разказа, че напрежението в "Хризантема" се отключва още през декември 2016 година. Тогава в институцията е имало проблемно дете, което е изведено с диагноза параноидна шизофрения. Според директора девойката е създавала проблеми с поведението си и персоналът трудно се е справял с нея. Лазарова уточнява, че момичето не е било агресивно, а просто е правело бели, в резултат на което някои от служителите в центъра са били категорични, че ако то не бъде изведено, те ще напуснат работа.

Лазарова разказва, че девойката хвърляла играчки, късала личните вещи на служителите на смяна, разсипвала храна, обръщала саксии с цветя. Всичко това, според ръководителя, е описано в рапортите, които са писали детегледачите в центъра. Маринела Лазарова сподели още, че докато е била обаче на работа, социалният работник Йорданка Милчева е започнала да трупа наблюдения, че именно персоналът на центъра предизвиква поведението у момичето. Наблюденията на Милчева са по отношение на някои от колегите в центъра, които обиждали и се държали грубо с девойката.

Маринела Лазарова казва, че по това време е сигнализирала директора на дирекция "Образование и социални дейности" в Община Габрово Даниела Василева и по думите ѝ нямало никаква реакция.

На 23 януари министър-председателят Бойко Борисов уволни председателя на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева.

Взаимни обвинения за тормоз върху деца разтърсиха Габрово (II част)

След като Ви разказахме за взаимните обвинения от страна на ръководство и персонал за агресия върху малчугани в Центъра за настаняване ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика