Културното наследство – приоритет за българското председателство на Съвета на ЕС

1892
Културното наследство – приоритет за българското председателство на Съвета на ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Културното наследство е един от приоритетите по време на предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това бе акцент в словото на зам.-министъра на културата в служебното правителство Боряна Христова днес по време на срещата на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Срещата в Тирана бе открита от министъра на културата на Албания Мирела Кумбаро, приветствие поднесе лично министър-председателят на Албания Еди Рама. Темата на срещата е свързана с ролята на културата за устойчиво управление.

Съборът на народното творчество в Копривщица официално е световно културно наследство

На тържествена церемония в Централата на ЮНЕСКО в Париж, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Копривщица Генчо...

В специално видео обръщение към участниците в престижния форум генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изтъкна значимостта му за утвърждаване ролята на културата за устойчиво развитие. Бокова даде висока оценка на дейността на Съвета на министрите на културата в ЮИЕ и потвърди ангажираността на ЮНЕСКО в подкрепа на дейността му. Приветствия поднесоха и представители на Европейския съюз и Съвета на Европа.

„През 2018 г. България за първи път ще председателства Съвета на Европейския съюз и в момента сме във фаза на активна подготовка за тази висока отговорност. Същевременно, 2018 ще бъде и Европейска година на културното наследство, решението за което предстои да бъде финализирано в най-скоро време”, отбеляза зам.-министър Боряна Христова, цитирана от БГНЕС. Тя посочи, че културното наследство и свързаните с него политики са изправени пред нови предизвикателства, най-сложното сред които е необходимостта от приложението на нов, интегриран модел в управлението му.

„Връзката между културното наследство, културната идентичност и гражданите е от голямо значение за повишаване на толерантността и връщане към цялостна общност - в отговор на евроскептицизма и нарастващото разединение”, изтъкна проф. Христова. В изказването си тя засегна и темите за борбата с нелегалния трафик на културни ценности, дигиталния напредък и иновативните технологии, нематериалния принос на културата и изкуството за повишаване качеството на живот като дългосрочна цел.

„Трябва да поставим акцент върху визията за бъдещето на културния сектор, като се вземат предвид някои от ключовите фактори и условия за създаване на културния продукт - цифрова среда, единен пазар, защитени авторски права, предприемачеството и алтернативното финансиране в областта на културните и творчески индустрии”, посочи проф. Христова.

Бокова: Културното наследство е източник на сила да погледнем в бъдещето с увереност

Дълбоко съм развълнувана и впечатлена от мобилизацията на младите граждани, особено в арабския свят, в Кайро, в Аман, в Бейрут, в Багда...

В срещата днес участват и представители на ЮНЕСКО, Европейския съюз, Съвета на Европа и други междуправителствени организации, както и някои страни – наблюдателки. Предвижда се в края на форума в албанската столица министрите и ръководителите на делегации да приемат общо изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика