Кунева: Люксембург ни подкрепя за Шенген

6117
Кунева: Люксембург ни подкрепя за Шенген
Снимка: БГНЕС

Имаме подкрепата на Люксембург, които поемат председателството на Съвета на ЕС от 1 юли, за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Това стана ясно от провелата се днес среща между вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева и министъра на външните и европейски работи на Люксембург Жан Аселборн във Великото Херцогство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Шенген беше основна тема на разговора между двамата, като от страна на Люксембург беше заявен категоричен ангажимент за подкрепа на българските усилия в рамките на тяхното председателство.

Двамата обсъдиха предстоящия мандат на Люксембург и възможностите за обмен на опит с оглед на бъдещето и първо председателство на Съвета на ЕС от България през 2018г. Беше разгледана възможността за изпращане на български експерти за обучение в люксембургските институции през втората половина на 2015г.

В хода на разговора беше обсъдено и предложението на ЕК за преразпределение на мигранти, като и от двете страни бяха изразени резерви към критериите за този процес. Кунева подчерта, че България ще настоява прецизиране на тежестта на предложените от ЕК условия с оглед на икономическото състояние и нивата на безработица в страните членки. Тя беше категорична, че страната ни също е външна граница, подложена на силен миграционен натиск.

Двамата обсъдиха ситуацията в Македония и последните развития към предсрочни избори до април 2016г. Кунева подчерта важността на европейската перспектива на Македония и необходимостта от провеждането на реформи в страната.

По-късно днес вицепремиерът ще поднесе венец на барелефа на Св. Св. Кирил и Методий в Ноймюнстерското абатство в Люксембург.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика