Кунева вярва, че с новия ѝ антикорупционен закон ще разкрие Пеевски

3411
Кунева вярва, че с новия ѝ антикорупционен закон ще разкрие Пеевски
Снимка: БГНЕС

Законът е еднакъв за всички. Така вицепремиерът Меглена Кунева отговори на въпрос дали с новия ѝ антикорупционен закон ще може логично да бъде обяснено как и откъде има ресурс Делян Пеевски да купува дялове и цели компании с доходите, които сега декларира.

По думите ѝ законът ѝ давал повече възможност да се проверяват хора с „политическа и икономическа проверка”. Да, лица като Делян Пеевски и Ирена Кръстева ще могат да бъдат проверявани, каза Кунева пред Нова телевизия. И увери, че АБВ този път ще подкрепи законопроекта, след като не го стори в началото на миналата есен. Именно партията на Първанов поведе гласовете „против” закона при първия опит да бъде приет, главно с мотива, че има възможност за анонимни сигнали. В новия проект тази възможност не е премахната.

И от втори опит Кунева се е справила трагично с антикорупционния закон

И новият вариант на антикорупционния закон на Меглена Кунева не е достатъчно добър. Това е мнението на комисия от петима съдии от Върхо...

Директно попитана дали е съгласна с премиера Бойко Борисов, че в България излиза, че няма осъдени за корупция, Кунева отвърна, че Борисов бил казал, че в Румъния осъдени са политици – точка.

Относно тезата на ВКС за антикорупционния закон, че няма дефиниция за корупционно поведение и мненията против подписаните сигнали, Кунева каза, че въпросът в закона е дали се прави проверка на подаден сигнал или сигналът се хвърля в кошчето. Ако имате репортаж за необяснимо богатство, но не изпишете репортера и оператора, трябва ли да излъчите репортажа, направи сравнение тя и увери, че опасенията за "лов на вещици" през закона са несъстоятелни и спекулативни.

Образование

Кунева, която е и образователен министър, не се съгласи, че се е повела по общественото мнение за учебните програми в началното и средното образование. Зависи как се преподава, подчерта тя, говорейки за „История славянобългарска”, която ще се учи четири пъти. Въпросът е да дадем шанс на учителите да обяснят, че сме част от голямата западноевропейска картина – всяко нещо може да мине през националното и всяко нещо – през европейското.

Губим заради корупция до 19 млрд. евро, колкото половината ни БВП

Заради корупцията България губи почти половината си Брутен вътрешен продукт (БВП). Това прави близо 19 млрд. евро годишно. Брутния...

Образователният министър изрази и опасение, че професията на учител не е привлекателна. Тя обаче не вижда как рязко ще се обърне тенденцията, ако само се вдигат заплатите. Заплатите ще се увеличават, но въпросът е да се знае дали в следващите десет години ще е така – да има предвидимост и сигурност, заяви Кунева. Тя отказа да коментира защо точно Тодор Танев си даде оставката. Не съм наясно защо Танев посочи ДБГ като инструмент на интрига в свой ущърб, добави Кунева.

По отношение на изгорялото в Карнобат училище, Меглена Кунева сподели, че било възможно застрахователите да не платят за първия етаж, но се надява да не стане така. Припомняме, че училището изгоря заради изграден метален комин на дървен покрив, който с течение на времето се нагорещява и се появява процес на тлеене, който логично доведе до пожар.

За финал Кунева обяви, че „силно се надява” Реформаторският блок да има обща кандидатура за президент. СДС са съгласни, ДСБ още не са казали нищо, уточни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика