Към ДПС: Защо искате мажоритарен вот, като изключихте депутати за преференция?

11004
Към ДПС: Защо искате мажоритарен вот, като изключихте депутати за преференция?
Снимка: БГНЕС

Преференцията няма нищо общо със системата на мажоритарен избор. Това заяви депутатът на ДПС Четин Казак, след като беше попитан как така Движението застъпи тази теза, когато накара свои членове, избрани с преференция, да напуснат парламентарната група.

Това, което предлагаме за мажоритарен вот, е нашето виждане да покажем какво е мажоритарният избор. Не е провокация, но след като президентът и почти всички политически партии виждат мажоритарния вот като панацея на политическата ни система, нека да е докрай, подчерта Казак пред Нова телевизия.

Михаил Константинов: ГЕРБ и ДПС ще спечелят при изцяло мажоритарен вот

Направо ще съобщя резултата, ако се приеме предложението на Лютви Местан и ДПС за редакцията на въпросите за референдума, според коят...

Мисля, че това е провокация – от ДПС да идва това предложение, след като изгониха кандидатите си, избрани с преференция, присмя се депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Никой не е казал, че обществото иска мажоритарен избор, подчерта червеният депутат Чавдар Георгиев. Това е най-прекият път към двуполюсен модел, каза Георгиев. Като се стигне до балотаж, там ще имате избор от двама, добави той. Това не е тема на обществото, продължи Георгиев, според когото здравната реформа е темата.

Ние въпросът няма да го преформулираме, ще го оставим така, както го предлага президентът, каза Караянчева. И добави, че се търси дори възможност за формиране на МИР в чужбина.

Адресните регистрации

Без изненада - партиите в парламента не са на едно мнение за мажоритарния вот

Темата "мажоритарен избор" за Народното събрание предизвика различни реакции сред парламентарно представените партии. Тя беше повдигнат...

Според Караянчева с приетите вчера, 17 юни, на първо четене промени ще се правят проверки по сигнал. На 15 кв. метра площ може да живее един човек, уточниха депутатите.

Ако предложението на колежката Манолова бъде прието, ще имаме по-честни избори. БСП знам, че не прави такива манипулации, заяви Чавдар Георгиев. Нека не говорим празни приказки, подчерта Караянчева.

Нека да ви кажа – в Изборния кодекс на г-жа Манолова може да се прави при 100 регистрирани души. А в Кърджалийско има села с пет души, но при 100 регистрации ето ти избор на кмет от петима души, разказа Караянчева, посочвайки името на село Яребица. Частни случаи винаги ще има, опонира Георгиев.

Депутатът от ГЕРБ засегна и темата с имената от Възродителния процес на починали вече хора. Не може автоматично да се възстановяват, абсурд е, каза Караянчева. Това ще е втори Възродителен процес, а сега в закона е предвидено роднините да подат заявление, добави тя. По-скоро наследниците да определят, съгласи се и Георгиев.

ДПС иска редакция на референдума, предлага 100% мажоритарен вот

ДПС ще предложи редакция на въпросите за референдума, като ще настоява българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика