Мая Манолова с жалба срещу "Труд", ЦИК отхвърли жалбата й

3702
Мая Манолова с жалба срещу "Труд", ЦИК отхвърли жалбата й
Снимка: БГНЕС

Жалба срещу „Труд медия“ ЕООД в Централната избирателна комисия подаде Мая Манолова - независим кандидат за кмет на Столична община.

В нея се твърди, че в електронното издание на вестник „Труд“ от 26-ти септември и в хартиения брой от 27-ми септември е публикуван материал, озаглавен „Предизборните лъжи на Мая Манолова“ като нова специална рубрика. В нея е уточнено, че „три пъти в седмицата вестникът ще публикува подробна информация за неверните изказвания на госпожа Манолова“. 

Мая Манолова и Йорданка Фандъкова в задочен спор заради поръчки за електробуси

"Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не знам. Ако Мая Манолова знае, не...

Според кандидат-кметът на Столична община изнесените твърдения не отговарят на обективната истина, нарушават изискванията на Изборния кодекс относно воденето на честна и коректна кампания и по-специално чл. 183, ал. 4 ИК, който забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Посочени са следните изречения, фрази и думи:  „лъжи“, „политическото или менталното двуличие“, „говорейки абсолютни неистини“, „пороя от фалшиви твърдения, с които госпожа Манолова залива публичното пространство“, „фигура със сложен политико-ментален комплекс“ и други обидни квалификации и неверни факти и твърдения, които въвеждат в заблуждение избирателите и създават негативни внушения за жалбоподателя като кандидат за кмет на Столична община.

В жалбата се твърди, че е необходимо посоченият материал да бъде обозначен като платен и да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Кандидат-кметът моли ЦИК да постанови решение, с което да установи нарушение на забраната по чл. 183, ал. 4 ИК и да наложи предвидената в чл. 480, ал. 2 ИК санкция  (от 2000 до 5000 лв. б. р.) на управителя на „Труд медия“ ЕООД.
Манолова моли също да се постанови незабавно премахване на материала от електронното издание на вестника и да се спре разпространението на материала „Предизборните лъжи на Мая Манолова“, както и последващо публикуване и разпространение на „специалната рубрика“, посочена в него.

„Централната избирателна комисия намира, че жалбата по съществото си е сигнал за установяване на нарушение на правилата за предизборна агитация“, пише в решението.

БСП единодушно подкрепи Мая Манолова за кмет на София

Националният съвет на БСП единодушно подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, предаде БГНЕС. Заседането на съвета продъ...

Според ЦИК материалът не представлява агитационен материал по смисъла на чл. 183, ал. 1 ИК, тъй като авторът му не е кандидат, партия, коалиция и инициативен комитет като участници в изборите, а от редакцията на в. “Труд“ при упражняване на конституционно признатото право на свобода на словото.

„Ако жалбоподателят се чувства засегнат от разпространен в печатните или електронните медии материал, който го засяга лично той (тя) има право на отговор, като изложи публично мнението си и направи опровержение на твърдяното в съответната медия“, са казва в обосновката на решението.

При проведеното гласуване на предложението за решение не е постигнато необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове.

От 16-те присъстващи в комисията 8 членове са гласували „За“ и 8 „Против“ предложението за решение на Мая Манолова.

Уточнява се също, че решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му – тоест, до сряда (2 октомври).  

БСП единодушно подкрепи Мая Манолова за кмет на София

Националният съвет на БСП единодушно подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, предаде БГНЕС. Заседането на съвета продъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com