Малина Едрева в Европейския комитет на регионите: Социалната икономика не е икономика на общините

1786
Малина Едрева в Европейския комитет на регионите: Социалната икономика не е икономика на общините
Снимка: Facebook.com/Малина Едрева

"Социалната икономика не е икономика на общините. Общините трябва да разбират себе си като създаващи условия и насърчаващи социалната икономика, но не като актьори. Нужно е те да създават и развиват среда, в която доставчиците на социални услуги да изпълняват европейски стандарти и достигат бързо до нуждаещите се".

Това заяви Малина Едрева - председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, по време на 153-ата Пленарна сесия на Европейския комитет на регионите. Тя се проведе на 8 и 9 февруари 2023 г. и разгледа Проектостановище “Създаване на благоприятна среда за социалната икономика - местната и регионалната гледна точка” с докладчик кмета на Брага Рикардо Рио (PT/ЕНП), съобщи Едрева във Facebook.

"Социалната икономика е адекватен отговор на настоящата и продължаващата криза - екологична и икономическа, и възможност да се изгради устойчива икономика, насочена към постоянно развитие. Темата е изключително важна в контекста на справедливия преход към по-устойчиви икономически модели и подобряване качеството на живота.

Необходими са визия, както и нормативни промени, свързани с данъчните условия, достъпа до пазари и обществени поръчки и административната тежест, които да стимулират и насърчават социалните предприемачи, да осигуряват условия за тяхната устойчива дейност", смята тя.

Според нея е необходимо и повишаването на разбирането за социалната икономика сред местната власт, разработването и прилагането на политики на национално, регионално и местно ниво за публично-частно взаимодействие, в които социалната икономика има своето естествено място. Ключово е развитието на мрежи и насърчаването на наднационалното и трансграничното взаимодействие в областта на социалната икономика, каза още Едрева.

"Особено важно е засилването на комуникацията за социалната икономика и повишаване на общественото разбиране за нея и нейната роля. Нужни са структури на местно ниво, които да подкрепят разгръщането на сектора в необходимата степен. Слабата децентрализация на административния капацитет и недостатъчната дигитализация също са сред ограничаващите фактори

В същото време местните власти са двигател за развитието и надграждането на мрежите на социални услуги за хора с различни потребности. Налице са редица примери на пилотни проекти на местно ниво, които впоследствие се превръщат в еталони за бъдещето предоставяне на услугите в общността", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика