Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

9732
Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка
Снимка: БГНЕС

Веднага след назначението си служебният кабинет на Димитър Главчев се зае с масова чистка в администрацията, за да отстрани неудобните хора.

Една от най-ярките и скоропостижни смени беше тази на главния секретар на МВР Живко Коцев. На поста му временно застава заместникът му Димитър Кангалджиев, който бе назначен от министър Калин Стоянов

Освободен беше и Петър Петров от длъжността зам.-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Петров е бивш депутат от "Продължаваме промяната". От изказване на Кирил Петков ден след рокадата се разбра, че другият зам.-председател Деньо Денев запазва поста си.

В другото ключово важно за изборите ведомство, бившият министър Александър Йоловски, тотално компрометиран с провала на машинното гласуване за местния вот миналата година, се завърна в МЕУ като зам.-министър, докато на министерския пост е неговият бивш зам.-министър Валентин Мундров. Още: Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Правителството реши още да смени представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса - на местата на Михаил Околийски, Илко Гетов и Георги Клисурски бяха назначени Петко Стефановски, Иванка Динева (издигната от ГЕРБ през 2023 г. за председател на НЗОК) и Стефан Белчев.

Рокадите в здравеопазването обаче не приключват дотук. След като ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха оттеглената оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, касата временно оглави подуправителят от квотата на ГЕРБ Момчил Мавров. Припомняме, че "Капитал" в края на миналата година съобщи, че срещу него тече разследване в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). То е за подпомагане на получаването на лицензи от болници по времето, когато той е бил началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев. Изданието пише още, че фирми, близки до Момчил Мавров, са били доставчици на болница "Св. Георги" - Пловдив, докато той е бил неин заместник-директор.

Назначенията не спират

Любопитно е и назначението на Георги Самандов за зам.-министър на енергетиката. Той е сред съучредителите на "Български възход" - партията на бившия премиер на Радев, като през 2021 г., в мандата на Стефан Янев, бе назначен за зам.-министър. Самандов е и бивш депутат на Янев. Още: Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На поста зам.-министър на правосъдието, след като министерският пост беше зает от заместничка на главния прокурор Сарафов - Мария Павлова, Главчев назначи съдия Бисерка Цанева. Тя е съпруга на бившия депутат от ГЕРБ Ивелин Николов, свързан от разследване на BIRD през миналата година с множество задължения на фирмите му, които НАП към 2023 г. никога не беше потърсила. Интересен момент е, че когато ВАС се оглавява от Георги Чолаков, той я прави шеф на VІІІ данъчно отделение, където е довереното му лице в тази важна материя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика