Президентът освободи главния секретар на МВР Живко Коцев (СНИМКИ)

8915
Президентът освободи главния секретар на МВР Живко Коцев (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. държавният глава днес издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев, съобщават от пресслужбата на президентската институция.

Припомняме, че въпросното прието решение на служебния кабинет бе едно от първите действия на новата власт. Името на Живко Коцев пък стана и повод за скандалите в публичното пространство, които засегнаха и избора на следващ министър на МВР в служебния кабинет на Димитър Главчев в лицето на Калин Стоянов.

Снимка: БГНЕС

Часове след рокадата от МВР вече обявиха и заместника на Коцев на поста - вижте кой е той ТУК.

"Удар срещу държавността"

Дотук се стигна след разразилия се политически скандал с името на Коцев, който бе замесен в съмнения за тесни взаимоотношения с лица от престъпния контрабанден свят. 

Вчера президентът Румен Радев също изрази критика към събитията в МВР и арестите в Агенция "Митници". По думите на Радев скандалите около Коцев показват, че той е несъвместим с поста главен секретар и е "удар срещу държавността":

"Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около Живко Коцев, тези факти водят към Закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен. Според мен едни толкова мащабни връзки между главния секретар на МВР и мастити контрабандисти е подигравка с държавността", заяви още държавният глава преди полагането на клетвата на новия служебен кабинет.

Още: Радев: Нямаше да оставя Калин Стоянов, ако назначавах служебния кабинет

Той обяви, че за него контрабандният скандал е "опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел".

Президентът напомни, че миналата година в продължение на месец ПП-ДБ са настоявали той да освободи бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, по думите на Радев - "един дълбоко почтен човек, който не се забърка в никаква далавера". Според държавния глава ПП-ДБ са си назначили главен секретар, на когото да имат доверие и през когото да прокарват политики.

Трябва да се провери щателно дали е имало натиск спрямо Живко Коцев, както и дали и името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата, коментира още президентът.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че в последния си ден в Министерски съвет бившият вече премиер акад. Николай Денков пък защити Коцев и дори поде сигнал, че е бил подлаган на психологически натиск от главния прокурор Борислав Сарафов. Казусът вече е при прокурор Даниела Талева, която ще разследва евентуална намеса на изпълняващия функциите обвинител номер едно.

Още: "Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

На 5 април обаче Живко Коцев обяви на брифинг в Министерския съвет, че оттегля подадената си оставка, тъй като тя била поддадена под натиск.

Все още не е ясно кога точно и кого новият кабинет ще предложи за наследник на Коцев и дали той ще бъде одобрен от президента, тъй като това се случва само след подписването на указ за целта.

Реакциите на партиите

Скандалите около Живко Коцев вече отекнаха като коментари от парламентарно представените партии.

Притеснения от "завръщането на мутренските времена" изрази съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той отбеляза, че обвиненията срещу Коцев за подарения му скъп часовник са, за да се прикрие нещо много по-страшно. "Прокуратурата отново се използва като бухалка. Представяте ли си в друга европейска държава главният прокурор да изнудва главния секретар? Това звучи просто безумно", каза Петков. И допълни, че ''не може с някакви снимки и пачки да се опитва да се замаже нещо по-страшно".

Още: Рашков с първи думи за снимките с кучето: Обвини прокуратурата в клюкарство (ВИДЕО)

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък заговори за "планини от кеш" и "партията на пудела". Поводът за думите му са появилите се в някои жълти медии снимки на пудел с пачки евро, вероятно правени в дома на арестувания Стефан Димитров. На една от тях самият Димитров седи на пода и разглежда пачките. "Вие на снимките да видяхте някой от ГЕРБ или ДПС? Целият елит на ПП-ДБ е в тези снимки, да не кажа в особени състояние с едни контрабандисти", заяви Пеевски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика