Никой не подкрепи "Атака" за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

13871
Никой не подкрепи "Атака" за отнемане на лицензите на ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

Парламентът не подкрепи предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров НС да задължи в едномесечен срок правителството да отнеме лицензите на енергоразпределителните дружества и да ги национализира.

С 43 гласа "за", 68 "против" и 46 "въздържал се" искането му беше отхвърлено, а Сидеров попита колегите си какво ще кажат на избирателите си, когато ги питат за високите сметки за ток, предаде OFFNews.

Протест пред сградата на ЧЕЗ на 6 февруари - за две години от февруарските протести

Спрете да се държите "за един член". Под това мото премина присъствието на гражданските организации по време на днешното заседание на п...

"Гласувах въздържал се за едно хубаво предложение да бъдат изгонени тези грабители на държавата, това ли ще им кажете", отговори си сам лидерът на "Атака".

"С това решение парламентът може да защити честта и достойнството на всички българи, които са са жертви на колониалното робство на всички чуждестранни компании", каза атакист номер едно.

Той обвини ЕРП-тата, че откакто са у нас, повишават цените, влошават качеството, крият печалби.

Сидеров припомни, че за нарушенията на дружествата има одитен доклад, който той е представил още преди три години на премиера Бойко Борисов.

„Би трябвало да го е прочел и да знае, че тези дружества източват печалба и ограбват България“, каза Сидеров и призова държавата "вече да не търпи тяхната наглост".

Енергийният министър ще иска законови промени заради ЕРП-тата

"Необходимо е минимизиране на риска за българските потребители във взаимоотношенията им с електроразпределителните дружества". Това каз...

Лидерът на „Атака“ припомни възмущението на Борисов от "Енерго-Про" и софтуера на дружеството, който сгреши сметките на варненци.

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през пролетта на 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние.

НЕК подаде жалби в ДКЕВР и бяха издадени три наказателни постановления – всяко с глоба 1 млн. лева. Трите дружества обаче обжалваха постановленията, като по две от делата – на EVN и на „Енерго-Про“, делото се гледа на втора инстанция, а по делото на ЧЕЗ се чака решение на първа инстанция.

Държавният регулатор допълнително е образувал и производства за отнемане на лицензите и е поставен срок за отстраняване на вредните последици, но действия по това не са предприети.

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заяви, че е открила пропуски в Закона за енергетиката в частта за отнемането на лицензите на ЕРП-тата. Това стана ясно от изказване на членовете на ДКЕВР по време на заседанието на комисията, наблюдаваща работата на регулатора.

ДКЕВР няма да отнема лиценза на "Енерго Про"

Не е на лице толкова тежко нарушение така, че да се отнема лиценза на "Енерго Про", заради двойните фактури. Това заяви на пресконфер...

ДКЕВР изготви заедно с преподаватели от юридическия факултет на Софийския университет проект за промени в закона. Става дума за промяна на неща, които да направят работещ механизма, защото на този етап той не работи, обясни един от членовете на ДКЕВР Милена Миланова.

Миланова посочи, че промените не са представени никъде все още и затова обеща да даде проекта на депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика