Новините: Най-важното за деня, 22 август

9541
Новините: Най-важното за деня, 22 август
Снимка: Прессекретариат на президентството

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 август.

Румен Радев: Най-късно в петък трябва да връча третия мандат

В петък трябва да връча третия мандат. Мога да забавя и ще го направя, но до петък. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на посещение в Болярово и Тополовград. Той не пожела да каже на коя партия ще връчи мандата, но подчерта: "Всички опции са възможни". При тази конфигурация в парламента, ако имаме успех, трябва да присъства думата компромис, а тя не присъства, каза той пред БНТ. Той отново призова депутатите да разгледат актуализацията в бюджета.

Манолова с кризисен план за сформиране на правителство

Председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова предлага три стъпки за сформиране на правителство през следващите седмици. Като първа стъпка Манолова посочи до петък да има консултации между партиите извън ГЕРБ и ДПС и решение на кой политически субект да бъде даден третият мандат. След това, като втора стъпка, би следвало да се уточнят приоритетите и сроковете, в които ще се взимат решения на административно ниво и в законодателен план, заяви тя.

Третата стъпка е определяне на персонален състав на правителството, в който категорично не би следвало да участват партийни фигури. По-скоро съставът да бъде от професионалисти, с експертиза и добро име и успешните министри от служебния кабинет, каза Манолова.

Андрей Михайлов: "Не смейте да ме викате повече", това ни каза Иван Гешев

"Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте, заяви господин главният прокурор, ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента!". Това заяви пред БНР Андрей Михайлов, председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание, депутат от "Има такъв народ". Той подчерта, че това, което се видя в комисията, е един учтив, но завоалиран тон. "Това, което ни каза Гешев, е абсолютната самодостатъчност на прокуратурата. Това крие риск да се превърне в самостойна и безконтролна", коментира още той и заяви, че възниква и въпрос за какво ни е такъв главен прокурор, който е само административен ръководител и не може да каже нищо на народните представители.

Хаджигенов: Незабавни разговори с Трифонов, след като президентът връчи третия мандат

"Шансовете за правителство с третия мандат са добри и нашата идея е да покажем как трябва да се направи това - максимално публично и ясно", заяви пред БНР Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!". По думите му, за да оцелее едно правителство на малцинството, трябва да се състави от партиите на промяната плюс най-добрата част от служебното правителство.

Даниел Митов: Не виждам как ГЕРБ би подкрепила правителство, предложено от този парламент

"Когато се водят разговори за правителство и за бъдещето на България, няма как да се мине без разговори с нас". Това заяви пред БНР Даниел Митов, депутат от ГЕРБ-СДС и кандидат на ГЕРБ за министър-председател. Той изказа мнение, че останалите политически партии в парламента са се провалили в преговорите за общо управление: "Ние подадохме ръка, винаги сме били конструктивни и готови за разговор. Няма как да стъпим в тази кал в момента, в която не се спазват никакви правила. Липсата на последователност и неспазването на правилата на демокрацията ни доведоха до тук".

Проф. Кожухарова: В четвъртата вълна на пандемията сме

"Вече сме в четвъртата вълна на пандемията, в нейното начало", заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тя уточни, че над 4% положителни проби вече е сигнал за развитие на епидемична вълна. Нараства броят на болните, които се нуждаят от хоспитализация и това е обезпокоително, подчерта проф. Кожухарова и добави, че това е показател, който много внимателно се следи, за да се въвеждат съответни мерки. "Разчитаме да е поне по-краткотрайна тази вълна. Броят на хората, които имат имунитет има значение върху интензивността", обясни епидемиологът. Тя отново подчерта, че по-млади хора са засегнати от Covid-19 при настоящата вълна: "Все още няма данни за тежко протичане при деца и млади хора".

Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК няма нужда от актуализация

Първоначално заложения държавен бюджет от предходното управление е достатъчно раздут, за да може да поеме разходите за системата на здравеопазването при евентуална четвърта нова вълна. Това каза в интервю за БГНЕС Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП. Той посочи, че реално има пари в държавния бюджет, има и в буферите, които се намират в другите министерства. „Без актуализация пари има. Бюджета на НЗОК е стабилен. Единствено изменение може да се види, ако цената на пътеката, която касае лечението на COVID, се вдигне от 1200 на 1400 лв. Това са три пътеки, две за възрастни и една за лица под 18 г. Увеличението на цената в момента е обект на преговори между НЗОК и БЛС”, посочи здравният икономист. Той изтъкна и че ако здравната кризата не се задълбочи, заложеният буфер остава.

Росен Йорданов: Проблемът с полицейското насилие никога няма да се реши

Както винаги не се стига до самата истина с разплитане на полицейското насилие. Това заяви психологът Росен Йорданов в сутрешния блок на Нова телевизия за кадрите с полицейското насилие на миналогодишните граждански протести пред Министерски съвет. По думите му подходът може да бъде само морален, но не и сериозен. Кадрите с полицейското насилие ако гледаме морално, обикновено забравяме, че от агресия до агресия се стига по две причини – или от гледна точка да доминираш над някого, или агресията, породена от страх, безсилие, посочи Йорданов.

Посланикът на Афганистан: Талибаните са против целия свят, ситуацията е ужасна

Ситуация е много по-лоша от това, което си представяте. Ситуация е ужасна. Това заяви в интервю за Нова телевизия посланикът на Афганистан в България Мохаммад Сайфи. Жените се включваха в демонстрации, по-активно от мъжете и това ни дава шанс хората отстрани да не гледат на нас като на изоставащо общество, посочи Сайфи. Той изтъкна, че талибаните в никакъв случай не са се променили. Въобще не им вярвам и зад лицата, които виждате се крият хора, които заплашват развития свят и света, предупреди Сайфи. Талибаните не са толкова силни колкото изглеждат, но зад тях стои организирана армия, която ги подкрепя, каза посланикът на Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика