НС прие Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене

2163
НС прие Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене
Снимка: БГНЕС

НС прие Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене, с който част от дейността на тези сили ще може да се извършва съвместно със съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор.

„За“ законопроекта гласуваха - 122 народни представители, „против“ – 41, „въздържали се“ – 1, с което проектът бе приет на първо четене, предаде Фокус.

Със промените се приеха изменения в уредбата, свързана с употребата на оръжие и бойни средства. Според опозицията законопроектът е грубо нарушение на Конституцията, където в чл.2 е написано, че територията на България е неприкосновена.

Според народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев само преди две години от правителство на Орешарски е била ликвидирана люлката на авиацията. Според депутата от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев е добре за България и националната сигурност, ако се наложи да се ползва от съюзната солидарност, регламентирана с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

НС улесни създаването на координационен център на НАТО у нас на първо четене

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България. С тях се дава възможност военнослужещи ...

Корман Исмаилов от ПГ на РБ добави, че не може да се съгласи с внушенията, които се правят от трибуната на НС, че едва ли не партньорите от НАТО не допускат да се развият отбранителните способности.

Ген. Михо Михов обяви, че от ПГ на АБВ ще гласуват против промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. По думите му, с този закон се признава, че България ще бъде вечен консуматор.

От ПГ на ПФ заявиха, че ще подкрепят промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, но очакват решителни действия за тяхното възраждане, а от ПГ на ДПС също обявиха,че ще подкрепят промените в Закона за отбраната и въоръжените сили с ясното съзнание, че гарантират суверенитета и националната сигурност на България.

В отрицателен вот народният представител от ПГ на „БСП лява България“ Кристиан Вигенин заяви, че липсва загриженост за националната сигурност и се обърна към министър Ненчев: „Как да подкрепим предложение, след като не показахте здрав смисъл в действията си“, попита Кристиан Вигенин. Той призова да се оттегли този закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика