Общините на ГЕРБ остават с пръст в уста за държавните пари

20289
Общините на ГЕРБ остават с пръст в уста за държавните пари
Снимка: Facebook

Едва две от общо 90 общини, които нямат нито един одобрен проект по публичната инвестиционна програма на държавата на стойност половин милиард лева, са под контрола на управляващите. Едната е на кмет на БСП, другата - на ДПС. Всички останали са или под управлението на ГЕРБ, или на друга партия, или на независими кандидати, показва публикувана от Националното сдружение на общините справка за одобрените и отхвърлените проекти на местните управи по публичната инвестиционна програма.

Двете общини на управляващи, които нямат одобрени проекти, са Несебър (БСП) и Мадан (ДПС). 59 пък са управлявани от кметове на ГЕРБ.

Кабинетът дава на общините 48 лева на човек от данък доход

Средно 48 лева на година ще е размерът на данъка върху доходите, който българите ще плащат към общинския, а не към държавния бюджет. То...

Сред отхвърлените проекти правят впечатление този в Бяла Слатина, където общината иска пари за почистване на коритото на река Скът, което ще струва 675 хил. лева. Изграждането на подпорна стена за реката пък е на стойност 1,5 млн. лева. В Оряхово пък ще чакат напразно да получат пари за довършване на клетка 2 на регионалното депо за отпадъците. "Бяхме потресени от начина, по който се класираха проектите. Не получихме никакви мотиви защо нашите предложения са отхвърлени", коментира пред в. "Сега" Вероника Иванова, директор на дирекция "Общински инвестиции" в Оряхово. Отхвърлен е и проектът на община Златарица за водоснабдяване на Горско Ново село и с. Родина, които сега ползват вода от кладенци. Проектът на стойност 800 000 лв. би решил проблема с водоснабдяването на 1200 души.

За сметка на това в област Кърджали от 28 подадени проекта са одобрени 25. Тук на очи се набива община Кирково. Тази община, управлявана от ДПС, кандидатства с 10 проекта и всички са одобрени. Пет от тях са за развитие на спортна инфраструктура, която се набива на очи като главен приоритет на програмата. Така пет села ще се сдобият с многофункционални площадки на стойност 52 840 лв. едната.

289 млн. лева се разпределят от държавата за публични общински проекти. Освен тях кабинетът отпусна и 50.2 млн. за изграждане на пътища от АПИ, други 160 млн. лв. бяха предоставени за реализиране на инвестиционни програми от 8 министерства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика