От ДБ отново поискаха премахване на Паметника на съветската армия

5109
От ДБ отново поискаха премахване на Паметника на съветската армия
Снимка: Actualno.com

Общинският съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски призова с отворено писмо кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на комисията по култура Малина Едрева от ГЕРБ най-накрая да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на съветската армия. Той заедно с групата съветници на „Демократична България“ настояват паметникът да се демонтира и премести от мястото му в центъра на столицата още от началото на мандата им през 2019 г.

„Днес е модерно да се говори за евроатлантическа ориентация и принадлежността на България към Европа и НАТО. Политическата сила, която вие представлявате дори публично изразява желание за формиране на коалиционно управление, основано на тези принципи. Похвално желание, но нека да се върнем към реалностите на днешния ден“, заявява Калановски в писмото.

Символично изгасиха светлините на съветските паметници в София и Пловдив

Светлините около Паметника на съветската армия в София бяха изключени в 20 часа като част от инициативата "Мрак за светлина". Със спир...

Марта Георгиева: Най-големият защитник на МОЧА са Фандъкова и мнозинството в СОС (ВИДЕО)

Той задава и серия от въпроси в светлината на руската агресия в Украйна, заплахите за употреба на ядрено оръжие, хибридната война и обявяването на България за неприятелска държава от Русия: "Какво още трябва да се случи, за да излезе Столична община от летаргията си и да предприеме реални действия за преместването на монумента с „дружелюбния“ руски войник, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво още трябва да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на България спрямо Русия?

Как се вписва присъствието на такъв монумент в скалата на Вашите евро-атлантически ценности? Смятате ли, че е нормално въоръжен войник от армията на държава, обявила ни за врагове, да се извисява над парламента и университета? Как това кореспондира с натовската ни принадлежност? Докога примиренчески ще търпим този символ на руското колониалното влияние, достигнало своя пик у нас по време на СССР, а продължаващо и до днес в най-различни формати?", пита Калановски.

А какво се случва с паметниците на съветската армия в Германия?

Общински съветник с куп въпроси към Фандъкова как подкрепящите Путин са с предимство за протести

Общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева е подготвила цели 15 въпроса за столичния кмет Йорданка Фандъкова във вр...

В отвореното писмо той призовава столичния кмет заедно със Столичния общински съвет (СОС) да решат най-накрая проблемите със собствеността на ПСА, построен върху общинска земя в София. Той настоява да се приведе в изпълнение решение № 19 на СОС от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 от 18.03.1993 г., където органът на местно самоуправление ясно е изявил волята си за демонтиране на паметника. Настоява председателят на СОС Георги Георгиев и Малина Едрева да се погрижат да бъде придвижен, разгледан, а при необходимост и коригиран докладът на “Демократична България” от 2020 г. за преместването на монумента.

„Това ще е добра възможност да демонстрирате публично и с реални действия своята евроатлантическа принадлежност“, казва Калановски. „Избирам формата на публично писмо до вас, а не на официално питане в качеството ми на общински съветник, защото досегашният опит показва, че шансовете да получа отговор на питането си, докато въпросът е все още актуален, не са особено големи“, завършва известният актьор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика