Парламентът реши - няма да се задължава БНБ да спасява КТБ

33242
Парламентът реши - няма да се задължава БНБ да спасява КТБ
Снимка: БГНЕС

Спорната точка три от предложението на Бюджетната комисия на парламента за действия по случая „КТБ” отпадна окончателно след гласуване в пленарна зала. С нея се предлагаше БНБ задължително да оздравява банки, които са с отрицателна капиталова адекватност.

От 158 гласували депутати, 151 бяха „за” и седем се въздържаха. Въздържалите се бяха само от „Патриотичния фронт”.

Стана страшно - депутатите започнаха да посочват поименно виновниците за КТБ

Никой досега не засегна линията на частните субекти, които също са виновни за ситуацията в КТБ. Това заяви пред Народното събрание пред...

Бяха гласувани и предложенията на Менда Стоянова за изменение на точка едно, точка две и точка три от предложението за действие на Бюджетната комисия относно КТБ. Ето и самите предложения:

1. Министерският съвет, в определен срок, да извърши анализ на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и законодателството като цяло, за да внесе изменения за гаранция на банковия надзор в България.  Тук Стоянова поиска Министерският съвет да внесе предложение да се променят всички финансови закони така, че да се транспонират едно към едно европейските директиви.  Предложението беше подкрепено от 130 депутати, 33-ма бяха против – от парламентарните групи на БСП и Атака, а един се въздържа.

2. В срок до 6 ноември да се приемат законодателни изменения, за да се осигурят условия за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. Стоянова поиска да се приемат законодателни условия, осигуряващи плащането на гарантирани влогове незабавно по правото на ЕС. Това означава гарантирани влогове да се изплащат до 20 работни дни „след установяване на невъзможност на финансова институция да изплати дължими или изискуеми депозити”. Предложението беше подкрепено 133-ма депутати, 17 бяха против, пак от БСП и всички от „Атака”, а 18 се въздържаха.

4. Да има сключен договор с международна одитна фирма, която да разследва какво точно е станало при случаи като този с КТБ. 136 депутати подкрепиха предложението, 23-ма бяха против, а трима се въздържаха.

Сидеров посочи пет партии, които искали да си присвоят КТБ

Оформя се коалиция, която иска да си присвои КТБ. Това са ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт и АБВ, заяви лидерът на „Атака” Во...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика