Партийни отломки и нови лица: Тече ударно създаване на партии за местния вот (СНИМКИ)

2940
Партийни отломки и нови лица: Тече ударно създаване на партии за местния вот (СНИМКИ)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Само до края на юли т.г. са регистрирани цели 4 нови партии, които ще се борят за власт на предстоящите местни избори.

Това показва справка в публичния регистър на Софийски градски съд, който регистрира политическите формации. Повишеният интерес се дължи на предстоящите на 29 октомври избори за кметове и общински съветници.

Най-забележителна е заявката за основно място в политиката на София на новата партия на Борис Бонев. "Спаси София" отдавна функционира като гражданско сдружение, но сега вече като партия и в коалиция с ПП и ДБ шансовете за поемане на кормилото в столична община са големи.

ОЩЕ: Рекорд преди местните избори: Кмет управлява 47 години

Съдът регистрира партията през юни, а в нейния устав се казва, че целта й е "да пречупи завещания от последните години модел на управление, произлизащ и осланящ се на икономически зависимости, лично облагодетелстване и корупция", пише в. "Сега".

Макар първоначално сочен като предстоящ кандидат за кмет на столицата, Бонев се отказа от кметската надпревара, за да подкрепи кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев. В замяна Бонев бе компенсиран с водаческото място в общата листа с ПП-ДБ с общински съветници.

ИТН-отломки атакуват местната власт

Със собствена политическа партия на политическата сцена отново ще се появи бившият депутат от ИТН Георги Захаринин Попов. Той участва в 45-ото и 46-ото Народно събрание като депутат от партията на шоумена Слави Трифонов, а по професия е бизнесмен в строителния бранш в Благоевград. През 2022 г. влезе в борда на директорите на държавното строително дружество „Автомагистрали“, когато регионалното министерство беше в ръцете на ИТН. Сега застава начело на партията „Български гласъ“.

Учредителното събрание на „Български гласъ“ е проведено през декември м.г., а през януари т.г. партията е била регистрирана от съда. Всъщност, Попов дори не е първият й председател за това кратко време – формацията е оглавена най-напред от политолога Тихомир Василев, на когото Попов е бил заместник. Преди това Василев беше съратник на бившата социалистка Мая Манолова по време на антиГЕРБ протестите през 2020-21 г. и участва в създаването на партията ѝ „Изправи се.БГ“. Още в първите ѝ месеци живот в „Български гласъ“ е имало вътрешни раздори.

ОЩЕ: Димитър Ганев: Пред този кабинет предстои един много голям тест - местните избори наесен

Формацията залага на разочарованите от провала на протестите. За това подсказва уставът на партията, в който е записано, че е създадена от „хора, които бяха в сърцето на протестите, и същите, които заедно с народа за пореден път бяха подведени от красноречието на „новите герои“ на политическата сцена, които гарантираха промяна“.

Отломки и от Божков

"Бъдете смели" пък е новата формация, която съдът е регистрирал през февруари т.г. Начело на формацията е Еньо Абрашев - известно име в строителния бизнес, а в политиката името му е известно с това, че е бил областен координатор за Стара Загора на „Българско лято“ - партията, която създаде бизнесменът Васил Божков.

Връзката между двамата е очевидна – името „Бъдете смели“ беше хаштаг, който Божков използваше редовно в постовете си в социалните мрежи като призив към симпатизантите си. Любопитното е, че знакът за хаштаг „#“ е обявен като официалния партиен символ „Бъдете смели“ в нейния устав. Останалото в него са стандартни фрази за европейските ценности, пряката демокрация и върховенството на закона, пише още изданието.

ОЩЕ: Атанасов видя опит президентът да се промъкне в местната власт

Що се отнася до политическите амбиции на Абрашев има индикации, че е възможно да се кандидатира за кмет на Стара Загора.

И местни формации

Започна наново и появата на формации, които имат цели и амбиции на местно ниво. Пример за такава е партията „Развитие за Септември и региона“, която ще се бори за властта в малкия едноименен град в Пазарджишко. Начело на партията е Радослав Лютаков – кметът на град Ветрен, който се намира в община Септември. 

Партията „Развитие за Септември и региона“ е регистрирана от съда през юли т.г. Според нейния устав основните ѝ цели са децентрализацията на страната и изграждането на автономно и ефективно местно самоуправление. Създаването ѝ броени месеци преди местните избори от кмет в региона и с такова наименование недвусмислено сочи, че амбициите на Радослав Лютаков се простират до кметското място в Септември.

ОЩЕ: Гневни критики към ПП за кандидатурата на Бачийски за кмет на Бургас. ДБ: Имаме отличен кандидат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика