Плевнелиев: Италия е важен стратегически партньор и съюзник на България

1741
Плевнелиев: Италия е важен стратегически партньор и съюзник на България
Снимка: БГНЕС

Италия е изключително важен стратегически партньор и съюзник на България. Това заяви българският държавен глава Росен Плевнелиев на среща с президента на Италианската република Серджо Матарела.

В рамките на разговора двамата президенти обсъдиха визията за бъдещето разширяване на ЕС и отношенията със съседните на съюза страни. Общите виждания по тази тема са основа за още по-активен политически диалог между България и Италия, отбеляза Росен Плевнелиев, 

Българският президент изтъкна силното икономическо присъствие на Италия у нас и подчерта потенциала за увеличаване на италианските инвестиции в страната ни. Само през 2014 г. италианските инвестиции в България са в размер на 19 млн. евро, а за периода 1996–2014 г. те доближават 1.5. млрд. евро, което нарежда Италия сред десетте най-големи инвеститори у нас, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Плевнелиев призова Съвета на Европа да спре постмониторинга за правосъдието и свободата на медиите

Държавният глава Росен Плевнелиев призова за прекратяване на постмониторинговия диалог на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа...

С 30 процента е нараснала и двустранната ни търговия, като достига обем от 4.2 млрд. евро и по този показател Италия е вторият по големина търговски партньор на България в ЕС след Германия. За да станат още по-интензивни икономическите връзки, президентът Плевнелиев покани италианския си колега да посети България заедно с бизнес делегация.

От 10 години италиански държавен глава не е идвал в България. Енергетиката и енергийната свързаност и доставки са общ приоритет на двете страни. Подписването на инвестиционното решение за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, в което участва и италианска компания, е реална стъпка към диверсификация на енергийните доставки, посочи президентът Плевнелиев.

Росен Плевнелиев и Серджо Матарела обмениха мнения и по миграционната политика на ЕС. „Единствено с общи усилия и обединени действия Европа може да се справи с това предизвикателство. Само заедно можем да изработим устойчиви решения в дългосрочен план“, подчерта българският президент.

Италия и България работят заедно по два от най-големите проблема на Европа днес - бежанската вълна и борбата с тероризма. Според италианския президент в ЕС трябва има много по-засилен обмен на информация, свързана с тероризма. Ако това е било факт, по думите му, е можело да се избегнат някои от терористичните атентати. И двамата президенти са на мнение, че трябва да се стигне до обща политика на ЕС за интеграция и репатриране на бежанците.

Плевнелиев: Европейският дебат е на дневен ред и България ще даде своя принос

На предстоящата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа в София през май 2016 г. ще бъдат препотвърдени основните принципи,...

Серджо Матарела счита, че е необходимо ЕС да инвестира в засилването на контрола на външните си граници, а не отделните страни членки да затварят своите и да се компрометира Шенгенското пространство. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че подходът трябва да е към интеграция на бежанците и репатриране на икономическите имигранти. Държавният глава на Италия заяви твърдата подкрепа на страната си за членството на България в Шенген.

И двамата държавни глави изразиха притеснение от нарастващия риск от връщане на националистическите идеи в Европа. Президентът Плевнелиев постави по време на срещата въпроса за предоставяне на подходяща сграда за българския културен център в Рим, който ще спомогне за засилването на културните връзки между двете държави.

Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Рим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика