Плевнелиев пред ЕП: Москва инициира масовата пропаганда в Европа

2956
Плевнелиев пред ЕП: Москва инициира масовата пропаганда в Европа

Кремъл се опитва да демобилизира Европейския съюз. Москва инициира масовата пропаганда в Европа, която разпространява недоверие, не ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС и това е най-голямата опасност. Това каза в своя реч пред Европейския парламент президентът Росен Плевнелиев.

По думите му идеята е да се отвори "вратата на призраците от миналото" и да се даде сила на националистите и популистите, великите сили и сфери на влияние. И изглежда, че те успяват, изглежда, че ние не постигаме прогрес, че сме спрели интеграцията и сме сложили спирачка на разширяването и присъединяването към Шенхген, каза Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: Ширещият се популизъм и омраза ни отдалечават от европейския ни идеал

До края на 2018 г., когато е първото българско председателство на Съвета на ЕС, по Националната програма за развитие „България 20...

Според държавния глава трябва да започнем нови проекти за интеграция, да се придържаме към принципите си, но също да се адаптираме към бързо променящия се свят. "Трябва да се интегрираме, не изолираме", каза той.

"Бъдещето на Европа зависи от съдържанието, от ядрото на това кои сме ние. И това е върховенството на закона. Бъдещето на Европа зависи от това да не забравяме големите идеи и да засядаме в технически въпроси", заяви Росен Плевнелиев. Според него големият въпрос е каква е визията за Европа. "Ако спрем да правим история, някой друг ще започне", каза още президентът.

Пред евродепутатите българският държавен глава засегна редица теми, като популизма и евроспептицизма в Европа, бежанската криза, референдума във Великобритания, приемането на България в Шенген и анексирането на Крим от Русия.

"Ние сме свидетел на най-лошата ситуация в сферата на сигурността след Втората световна война", каза Плевнелиев, говорейки за разделението в Европа и невъзможността да се решават кризи. Сега в Европа разбираме, че случващото се в Африка и Близкия Изток ни засяга пряко, добави той.

Русия: Предположенията, че ще нападнем Полша, са абсурдни

Русия няма планове да напада Полша и предположенията за подобни намерения са абсурдни. Това заяви в ефира на руския телевизионен кана...

Светът е извън баланс и ще е нужно време, за да може да се балансира отново, заяви Плевнелиев. Той добави, че днес силите в света се променят.

Надявам се да не влезем във време на нова Студена война, но сме във време на "студен мир", заяви още държавният глава пред Европейския парламент. По думите му това, което е променило играта, е анексирането на Крим от Русия през лятото на 2014 г.

"Никой не иска да има война, но се използват методите на студената война", заяви още Росен Плевнелиев, давайки като пример методите на пропагандата, кибератаките, прокси и хибридните войни. "Някои държави станаха "студени", дeстабилизирани и отслабени чрез замразени конфликти", посочи той.

"Руският президент често говори за нов баланс в света, за сфери на влияние и велики сили, които трябва да бъдат уважавани. Отиваме ли към нова конференция в Ялта? Ако Западът позволи това, това ще е исторически срам", заяви Росен Плевнелиев в ЕП, визирайки Ялтенската конференция след Втората световна война, на която се смята, че е решено де факто разделението на Европа на две, последствията от което е Студената война.

НС пак отряза БСП за насърчаване на диалога с Русия

Народното събрание за пореден път отхвърли проекторешение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничест...

Това, което стана в Крим, е горчив спомен. За съжаление, в момента има война и това е тази в Украйна, каза още Плевнелиев, говорейки за анексирането на Крим от Москва. Според него Европейският съюз трябва да премахне визитите за украински граждани, за да "знаят, че са подкрепяни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика