Политически оценки: АБВ не са си направили сметката

1464
Политически оценки: АБВ не са си направили сметката

Мисля, че слуховете за предсрочни избори са силно преувеличени засега. В момента Бойко Борисов разполага с гласовете на групата на БДЦ, която влезе в парламента заради Николай Бареков. Ако Патриотите и Реформаторите се оттеглят, тогава можем да говорим за избори, заяви бившият червен депутат и лидер на Движение 21 Татяна Дончева. Тя прогнозира, че ГЕРБ ще страда от „собствената си експертна безпомощност”, а левицата ще е яростна опозиция. Предсрочните парламентарни избори са възможни, но не и точно в момента.

Дончева определи хода на АБВ като „тактически погрешен”, защото няма повод. Тя обърна внимание, че АБВ първо обяви, че ще решава на 15 май дали да продължава във властта, а оставката на Калфин е дошла далеч преди това. Говорим за традиционния политически стил на Георги Първанов с пируетите. Много логично беше Борисов да приеме веднага оставката на Калфин. Още преди това Първанов два пъти поне постави ултиматуми – за дълга от 16 млрд. лева и за кандидатурата на Ирина Бокова, припомни Дончева пред Нова телевизия. Тя осмя действията на АБВ – Румен Петкова говори как правителството за нищо не става, Калфин говори обратното, както и други знакови лица като Кирил Цочев.

АБВ се оттегля от властта, но не съвсем

Алтернатива за българско възраждане няма намерение да се изоставя изцяло властта. Партията на Георги Първанов напуска само изпълнителна...

Категорично не приемам, че е имало липса на диалог, включи се и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя е сигурна, че решението на АБВ е взето много по-рано и е било свързано с конгреса на БСП и избора на Корнелия Нинова.

Лидерите на АБВ сериозно подценяват вътрешния разлом в БСП, смята Дончева. Мисля, че има много сериозна група в БСП против сближаването на АБВ, както и с Движение 21, но това не са едни и същи групи, добави бившият червен депутат. Дончева не каза твърдо дали ще се кандидатира за президент – не настоявам „на всяка цена да гастролирам на изборите”.

Татяна Дончева припомни, че Бойко Борисов дължи политическата си кариера на Георги Първанов, Серегей Станишев и Румен Петков. Те да си направят сметката какво произлезе внимание от това. Борисов няма нужда от никого, ако иска да се кандидатира за президент, смята Дончева.

Какво от това, като търсим нефт и газ в Черно море? Нека политическите ходове не се смесват с „опорните точки, които пиарите подават”. Основната разделителна линия е във властта да ги няма мутрите и мафията. Борисов продава контрабандата, но коя контрабанда – ако е тази с цигарите, турците му казаха на Борисов да си прибере Пеевски, каза Дончева. Тя прогнозира и, че ГЕРБ като управляваща партия ще е удобна да бъде атакувана отвън – от други държави. В този ред на мисли Цачева посочи нестабилната външна обстановка и даде като положителен пример борбата с контрабандата. На въпрос кой точно е „разбит” и осъден за контрабанда, Цачева отвърна: „Този въпрос към съдебната власт”.

ДСБ ще подкрепи ветото на президента

Причината да напуснем управлението и да се обявим за опозиция не е била АБВ, за да се налага преоценка на нашата позиция. Ние обявихме ...

Цачева категорично не се съгласи, че приемането на всички въпроси от референдума на „Шоуто на Слави” е направено от страх. Тя сподели позицията на президента да остава въпроса за електронното гласуване. На въпрос защо тогава беше приет и този въпрос от „Шоуто на Слави”, Цачева се оправда с неприетия де факто нов Изборен кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика