Потресаващите протоколи от изборите не правят впечатление на ЦИК

7026
Потресаващите протоколи от изборите не правят впечатление на ЦИК
Снимка: БГНЕС

ЦИК няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, съобщи пред "Сега" говорителят й Александър Андреев. Проверка кой, кога и защо е променял данните в тях ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда, допълни той.

"В правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган - Върховния административен съд. Ние вече сме направили това със сигналите на първия тур и продължаваме да го правим с тези от втория. ЦИК няма да разглежда и да се произнася по всеки отделен протокол", коментира Андреев.

Сигналите за нарушения на изборите са с 84% повече в сравнение с 2011 г.

От началото на изборния процес до 1 ноември в Министерството на вътрешните работи са постъпили 2528 сигнала за нарушение на изборното ...

Изявлението идва след поредна порция от примери как преференции в протоколи от Секционни избирателни комисии изчезват. Във Facebook вече имаше достатъчно примери, такъв даде и колумнистът на Actualno.com Константин Мравов. Примери бяха дадени и в ефира на Нова телевизия - например в Одесос, Варна, за Движение 21 има 21 гласували. 7 от тези хора са гласували с преференция, но в крайна сметка на Движение 21 се отчитат само 7 гласа от тази секция. В София пък има странни протоколи - в Лозенец 33-ма души гласуват за листата на БСП, също толкова - за червения кандидат за районен кмет, но за кандидата на БСП София за столицата Михаил Мирчев няма нито един глас. В Красно село пък от 343 гласа няма и една преференция. А протоколът в Нови искър е потресаващ - има поправки срещу всички партии - специално за ГЕРБ са събрани 61+73 = 134, като първоначално 73 гласа са задраскани.

От ЦИК първоначално поясниха, че компетенция да отговорят на тези сигнали имат общинските избирателни комисии. От вчера обаче вече е ясно, че контролът ще бъде оставен на съда, и то само в градовете и селата, в които изборните резултати бъдат обжалвани. Преди дни Общественият съвет към ЦИК, който наблюдава работата на различните избирателни комисии, коментира, че "няма общ стандарт за ОИК за регистрация и отговор на жалби и сигнали" и че "липсва отговор на многото подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи". Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за провеждането на отминалия вот, призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии.

Вотът за местните избори отбеляза и рекорд по недействителни бюлетини - над 460 000 при гласуването за общински листи. Две са основните грешки - избирателите масово са се объркали как отбелязва преференцията. По този повод лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че за следващите избори партията му ще проведе масова обучителна кампания, с което индиректно призна, че най-много недействителни бюлетини са "произвели" избирателите на ДПС. Втората причина за рекордния брой е, че ако избирател върне празна бюлетина, комисията я брои за недействителна. Другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че в края на изборния цикъл комисията ще направи анализ за причините, довели до високия процент на сбъркани бюлетини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com