ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

8520

Росен Желязков от ГЕРБ вече не е председател на 49-ото Народно събрание. Това се случи, след като парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" се присъедини към искането на опозицията за свалянето му

Това решение беше взето със 129 гласа "за", 103 "против". В подкрепа на отстраняването гласуваха ПП-ДБ, "Възраждане" и "Има такъв народ", а срещу него - ГЕРБ и ДПС.

Формалният повод дойде, след като миналата седмица ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха оттеглената оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, за да може управлението на Касата да бъде поето от човек от партията на Бойко Борисов. В изчетените мотиви от ПП-ДБ обявиха, че не са доволни от с цялостното поведение на Желязков като ръководител на парламента. Според тях председателят на парламента злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на ГЕРБ.

Разглеждането на точката започна с фалстарт след като преди това ГЕРБ и ДПС се опитаха да саботират заседанието като не се регистрираха за началото му.

Последни думи като председател

Преди гласуването самият Желязков взе думата и заяви, че "всички депутати са хора, които са пратени от други хора, за да работят за хората". Още: Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

"Като хора имаме нашите слабости, нашите страсти, но като народни представители трябва да имаме отчетност, почтеност и човещина. Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Сега сме в периода на Страстната седмица и трябва да потиснем и грубостта, и егото", добави Желязков.

"Искам на първо място да ви благодаря за доверието и недоверието. Те са огледала, създават един образ. Не мога на всеки поотделно, но искам да се извиня за действия или бездействия, с които съм ви засегнал като хора. Искам да благодаря на администрацията, която зад кулисите върши огромна работа и ние разчитаме на нейния професионализъм. За мен беше чест да бъда председателя на 49-ото Народно събрание", заяви още той. Още: Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Дебатът

В началото на дебатите Тома Биков от ГЕРБ заяви, че той и съпартийците му няма да участват в дебат, "който е безсмислен".

Според него искането за оставка на Росен Жеязков е по-скоро политически акт. И припомни на ПП-ДБ, че председателят на парламента бе избран именно с гласовете на дясното обединение. "Това, което правите днес, ще има политически последствия – може да са позитивни, може да са негативни", заяви Биков. И допълни, че "политика не може да се прави с инструменти, които са неадекватни".

Отговори му на бившият финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ. Той се върна почти две години назад, когато тогавашната опозиция на кабинета "Петков" поиска оставката на председателя на парламента Никола Минчев.

"Тогава казах, че искането на оставката на председателя на парламента трябва да е акт спрямо това този човек как се справя със задачата, която му е поставена", каза Василев.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че оставката на Росен Желязков се иска "от същите тези лицемерчета, които управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазно кафе в скута на Пеевски". Балабанов изтъкна, че ИТН ще гласуват "за" оставката на Желязков, но защото са опозиция и гласуват по съвест. Още: Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Заради присъстващите в залата протестиращи миньори, дебатът се прехвърли и към това това кой е виновен за състоянието на енергетиката. Борислав Гуцанов от БСП каза, че енергетиката е "напът да бъде унищожена" заради ГЕРБ и "тази прегръдка, на която бяхме свидетели".

Йордан Цонев от ДПС заяви, че Желязков е един от най-достойните председатели на българския парламент в новата ни история". След което поиска прекратяване на дебата, а предложението му беше прието.

Последното изказване беше на председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че говори от името на единствената партия, която "през последните десет години не е ходила в кабинета на Бойко Борисов, не лази пред кабинета на Бойко Борисов, не седи в ничий скут". И изтъкна, че през 2018 г. Борисиво й е "отправил оферта" да стане председател на парламента, но тя отказала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика