Правителството обмисля социална тарифа на по-евтин ток за уязвимите потребители

1811
Правителството обмисля социална тарифа на по-евтин ток за уязвимите потребители
Снимка: iStock/Guliver

Цената на първите 100-150 киловатчаса от сметките на хората с ниски доходи да бъде с 30 на сто по-ниска, а на болните да се дава отсрочка за плащане при просрочена фактура.

Това са част от мерките, които правителството обмисля за защита на уязвимите потребители във връзка с риска от поскъпване на тока заради либерализацията на електроенергийния пазар. Едновременно с това се запазват и т.нар. "енергийни помощи", посочва БНР.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че все още се мисли върху количеството електроенергия, което уязвимите потребители ще плащат на по-ниска цена:

Шефът на КЕВР обеща сурови мерки срещу кражбите на ток

Сурови мерки ще бъдат взети срещу кражбите на ток, увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Три п...

"Това, което ние правим в момента, е да направим анализ и да определим какво да бъде това количество, така че то да покрие най-важните жизнено необходими количества от електрическа енергия за едно домакинство".

Мярката ще бъде целогодишна, а не сезонна, допълни Петкова. За болните се обмисля отсрочка при неплатена в срок фактура:

"Лица, които са болни, и лица, които имат, животоспасяваща апаратура, която поддържа жизнените функции, тогава ще има забрана за прекъсване на електрическото захранване за определен период от време. Ще има определен един срок, в който те трябва да платят тази сметка".

Все още не е ясно кога така наречената социална тарифа за по-евтин ток ще бъде въведена, нито откъде ще дойдат парите за този вид подпомагане. В края на месеца трябва да стане ясно точното количество киловатчаса, които уязвимите потребители ще плащат на по-ниска цена.

Кражбите на ток излизат 60% по-скъпо на ЕРП-тата

Oт 100 единици количество ток 40 се крадат – има такива случаи. Това обясниха Филип Йорданов от ЧЕЗ и изразиха недоволство от пре...

И едно важно уточнение, което направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов:

"Но се касае само за цената на електроенергията, а не на цялата енергийна услуга, тоест мрежовите услуги и добавката "задължение към обществото " не се подлагат на такова намаление".

Подпомагането ще е различно в зависимост от това дали се отопляваме на ток или с парно:

За хората, които се отопляват на ток, трябва да бъде по-голяма тази граница, за която има подпомагане, коментира Иван Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика