Председателят на СОС Георги Георгиев: Шокиран съм от отговора на премиера за градския транспорт

5163
Председателят на СОС Георги Георгиев: Шокиран съм от отговора на премиера за градския транспорт
Снимка: СОС

Зададох въпрос на срещата на НСОРБ с премиера г-н Кирил Петков. Помолих го за конкретен отговор каква подкрепа ще получи общественият транспорт в София и цялата страна с актуализацията на бюджета, заради поскъпването на горивата с над 200% и спада на приходите с близо 30% от пандемията. Шокиран съм и да призная - отчаян от отговора, който чух, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Днес той бе избран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

"За София знам, че дупката е огромна. Приходите от транспорта и разходите са 2:1. Това означава, че ако тази дупка не я решим, тя ще си остане. Една от посоките, в която бързо трябва да работим, е за цялостна оптимизация на системата, защото в София какво се случва - имаме дублиращи линии на автобуси, тролеи, метро. А преди да започнем да увеличаваме средствата, тази система трябва да се оптимизира. Трябва да видим дали няма едни 20-30% спестявания, които може да се постигнат от оптимизация", е отговорът на Петков.

Карлос Контрера се заяде с Борис Бонев за градския транспорт

Председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Карлос Контрера (ВМРО) атакува предста...

Премиерът дал пример с Министерския съвет, където на работа били 460 човека при постъпването му. "Бяха се акумулирали разни отдели и всеки от тях, като ги питаш, е много важен и не може да се преструктурира. Сега, като направих преглед на моята къщичка, видях, че от тези 460 можем да сведем броя на 300 и с тях да оптимизираме работата", дал пример премиерът. "Тази дупка в градския транспорт се допълни с горивата, но тя е систематична. Сваляйки тези бройки, не намалихме бюджета, просто вкарахме средствата в други части", обяснил Петков.

И подчертал, че когато види реален реален план за този тип оптимизация, щели да решат проблема с градския транспорт. "Но трябва да работим едновременно, а не само да хвърляме едни пари върху други", добавил още Кирил Петков.

По думите на Георги Георгиев е недопустимо да се намалят линии на наземния градски транспорт с аргумент, че има метро. "Това е абсолютно недопустимо и аз каня г-н Кирил Петков да заповяда всеки ден към 17,30 на автобусна спирка "Орлов мост" примерно или някъде другаде и да обясни на хората как като има метро, трябва да премахнем автобуси или тролеи. Той казва: "Трябва да направите реформа и оптимизация". Препоръчва техния подход в Министерския съвет, където са съкратили 1/3 от хората. Накратко премиерът ни каза, че София няма да получи пари, докато не закрие част от линиите на градския транспорт и не съкрати хора. Аз наистина съм шокиран. Надявах се да е някаква грешка, затова зададох уточняващ въпрос на премиера: "Какви пари все пак ще има от актуализацията за София?". Отговорът беше, че искат реален план за този тип оптимизация, както при него в Министерския съвет. Тоест, съкращаване на хора", допълни Георгиев.

Председателят на СОС обаче не приема препоръката за съкращения. "Хора се съкращават, но от администрацията. Не може да съкращаваме персонала, който поддържа и управлява превозните средства. Ние оптимизации и актуализации правим ежемесечно. Над 70% от разписанията са с промени", допълни той. Според него изискваните 20-30% икономии, означават София да бъде лишена от градски транспорт.

"Вижте, това е омагьосан кръг, в който ни вкарват. Ние трябва да изберем дали да разредим транспорта още повече, което ще го направи неатрактивен и ще отблъсне и хората, които са останали да го ползват. Загуби ще се продължат да се трупат дългосрочно. В същото време отблъснатите хора ще се качат на колите, ще се трови още повече въздухът в столицата. Всъщност днес получихме един студен душ и аз още не мога да се освестя къде се намирам. Рядко си позволявам такъв емоционален език", коментира още Георгиев.

"Спаси София" извади директорските заплати в градския транспорт, иска оставката на Фандъкова

От „Спаси София“ поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради катастрофалната ситуация с градския транспорт. &bdq...

Той уточни, че на този етап недофинансирането на градския транспорт в столицата е на стойност 143 млн. лева. Посочи, че кметът на София Йорданка Фандъкова описала в подробности всички проблеми, свързани с него, също така как е оптимизран транспортът и писмото е подадено до Министерския съвет.

"До пандемията – каза Георгиев, - не е имало недофинансиране в градския транспорт. Сега залагаме дефицит от 143 млн. лева. Близо 40% от данъците на софиянци вървят за градски транспорт. Е, колко още!? Затова искаме държавата да се намеси", обобщи той.

Справка в Търговския регистър сочи, че действително в последната година преди пандемията – 2019 година, „Столичен автотранспорт“ ЕАД е бил на печалба в размер на почти половин милион лева. 

Първата година от пандемията – 2020-та, за дружеството завършва с нетна загуба от малко над 10 милиона лева.

Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България", съобщи днес, че формацията предлага държавата да поеме 50% от стойността на картите за пътуване в градския транспорт на цяла България. "Това е правено в Германия и е мярка, която работи много добре. Това ще стимулира много хора да слязат от колите си и да ползват градския транспорт", обясни Мирчев.

Георги Георгиев: Цената на билета за градския транспорт в София няма да бъде вдигана

"Свидетели сме на безпрецедентен ръст на горивата, близо половината от автобусите в София се движат на природен газ, над 300% е поскъпв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика