Проф. Михаил Мирчев: Моят шанс е отвъд пропагандната усмивка на Фандъкова

7829
Проф. Михаил Мирчев: Моят шанс е отвъд пропагандната усмивка на Фандъкова

"Аз имам ли шанс срещу Йорданка Фандъкова? Срещу пропагандния образ на Йорданка Фандъкова нямам никакъв шанс. Но ако хората се замислят за това какви са реалностите зад усмихнатото й лице, тогава моят шанс се появява". Това каза кандидатът за кмет на София от БСП проф. Михаил Мирчев при гостуването си в предаването "Денят On Air" по телевизия Bulgaria On Air. Освен изборите в София, той коментира и проблема с бежанците, който е доста сериозен за столицата, както и идеята на БСП детските градини да станат безплатни.

"Голямата питанка за мен на първи тур е дали ще отида на втори срещу Йорданка Фандъкова, каза проф. Мирчев. - Защото нейната максимална цел е да спечели още на първи тур. А за да отида аз, трябва да имам чувствителна разлика над кандидата на Реформаторския блок. Ако разликата ми с Йорданка Фандъкова е изненадващо малко - в рамките на 10-12% - тогава вече се появява шанс за победа за мен. Има определени среди и избиратели, които не харесват нито ГЕРБ, нито Йорданка Фандъкова като кмет. Те биха се прегрупирали зад мен. И това изобщо няма да са само леви хора. Тук аз виждам потенциал и в дясното пространство, както и при онези хора, които не са съпричастни с партии и идеологии".

ЦИК: Шестмесечният период до изборите се смята от 24 април

На свое заседание Централната избирателна комисия реши, че за дата 6 месеца преди изборния ден се счита датата 24 април 2015 година в...

Според проф. Мирчев обещанието, което БСП даде за безплатни детски градини в София, е напълно възможно за изпълнение. "Реално е, ако се направи добре сметката, категоричен е кандидатът на БСП за кмет на столицата. - При това трябва ясно да се каже за кого ще е безплатно. Може би не за всички, а само за определени категории млади семейства. Дори аз не бих казал, че трябва непременно бедните да сложим на първо място. Много съм работил по демографската тематика и смятам, че ни е прекалено ниска раждаемостта в така наречените образовани, професионални, социализирани слоеве от обществото. Там паднахме на едно дете като детеродна норма. Тези деца трябва да бъдат много специална грижа на държавата и в частност на общината. Ето, за семейства, които много се грижат за обучението, за доброто възпитание, за широкия периметър на творческата изява на своите деца, защо да няма и някакъв режим на безплатност?!".

Проф. Мирчев е притеснен от проблема с бежанците в столицата и най-вече от това, че сегашната власт не дава никакви решения по него. "Много жесток проблем, който вече е стоварен в центъра на София, категоричен е той. - Не е ясно защо националните власти, в частност правителството реши толкова голяма маса от хора, може би вече общо бежанците са около 100 000, да се концентрира центъра и "Лъвов мост". Няма ли по-интелигентни решения?! Какво правят полицията и всички правоохранителни органи? Ще говорим ли за бежанската опасност, надвиснала над България, по-откровено или ще си крием главата като щрауса в пясъка? Това са все въпроси, които трябва да задаваме на властите. Аз говоря от страната на опозицията и затова ги задавам съвсем ясно. Още повече, че имаме дублиране на проблема с циганските гета, които колегата кандидат за кмет на София от ДСБ Вили Лилков преброи, че са 23 в София. Те вече започнаха да избухват. Спомняте си проблема в "Орландовци" Проблемите се натрупват, натрупват, натрупват...".

Кандидатът за кмет на столицата от БСП има желание София да бъде по-спокойна и по-усмихната столица. "Искам София за нейните граждани, а не за 15% елитни прослойки, нито само за корпоративни структури, които да източват огромните пари, минаващи през столицата, категоричен е проф. Мирчев. - Бюджетът на София е колосално число - милиард и половина всяка година! София е първо за нейните граждани, после за всички, които работят, учат и посещават столицата - това вероятно са около един милион души. И, разбира се, София е лицето на България - на една цивилизована, демократична и самоуважаваща се България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София